Primăria municipiului Bălți a semnat două acorduri care prevăd asistență financiară sub formă de grant în valoare totală de 2,2 mil. euro

by D M
Distribuiti mai departe...

Primăria municipiului Bălți a semnat două acorduri care prevăd asistență financiară sub formă de grant în valoare totală de 2,2 mil. euro. Bălțiul merge cu pași siguri spre modernizare. Orașul va primi o expertiză a infrastructurii de transport și zece troleibuze noi în urma a două acorduri de grant semnate de primarul Renato Usatîi. Edilul a făcut anunțul pe pagina sa oficială de Facebook. 

Опубликовано Усатыем Ренато-Renato Usatii Понедельник, 24 февраля 2020 г.

“Astăzi am semnat două acorduri de grant importante pentru Bălți. Este vorba despre un grant în valoare de 1,2 mil. euro din partea UE și altul din partea guvernului Suediei, în valoare de 1 mil. de euro. Primul suplimentează împrumutul BERD, de 2,5 milioane de euro. Din acești bani vor fi procurate 10 troleibuze cu propulsie autonomă, care vor ajunge în zonele în care încă nu există fire electrice. În plus, împrumutul va finanța reabilitarea vechii infrastructuri de aprovizionare cu energie și achiziționarea echipamentelor de întreținere. Suma totală a proiectului (creditul și grantul) este de 3,7 mil. euro. În plus, grantul acoperă dobânda creditului și încă rămân bani în plus. Asta înseamnă că am primit 3,7 milioane de euro, dar vom întoarce mult mai puțin. Anume astfel de proiecte avantajoase vom implementa și pe viitor”, a scris Usatîi pe pagina sa de Facebook. 

Tot acolo, primarul a adăugat că grantul în valoare de 1 mil. de euro, oferit de guvernul Suediei, va finanța o expertiză a infrastructurii de transport a municipiului, efectuată de specialiști străini. 

“Bălțiul va deveni primul municipiu din țară, infrastructura transporturilor căruia va fi expertizată de specialiști cu înaltă calificare. Orașul a fost construit în cu totul alte condiții, iar acum, la fel ca multe alte localități din spațiul post-sovietic întâmpină dificultăți. Specialiștii ne vor explica în detaliu cum trebuie să procedăm pentru a îmbunătăți circulația în oraș: care ar trebui să fie liniile de microbuze de pasageri, unde trebuie montate semafoare,  pe care străzi este bine să prelungim itinerarul, cum să schimbăm marcajul rutier și multe altele. Bălțiul trebuie să devină un oraș confortabil cu o infrastructură a transportului modernizată. Vom reuși să facem tot ce ne propunem”, a scris în încheiere Usatîi.

Pe primul acord de grant și-au pus semnătura șefa BERD în Moldova, Angela Sax, managerul Fondului responsabil pentru E5P, Ewa Manik, primarul de Bălți, Renato Usatîi și directorul Întreprinderii Municipale Direcția Troleibuze Bălți, Serghei Avramenco.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.