luni, 6 mai, 2024
25.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Bayer Agro Forum: Managementul eficient al provocărilor actuale din cultura de cereale păioase

FOTO. Bayer Agro Forum: Managementul eficient al provocărilor actuale din cultura de cereale păioase

Recomandate

Cerințele consumatorilor față de produse s-au schimbat foarte mult în ultimul timp, iar pentru a face față acestor schimbări, inclusiv companiile care comercializează produse pentru protecția plantelor trebuie să-și adapteze portofoliul. În acest context, compania Bayer, pentru care grija față de fermier și sol reprezintă o prioritate, a organizat recent Bayer Agro Forum – Managementul eficient al provocărilor actuale în cultura de cereale păioase, la care au participat peste 300 de fermieri din întreaga țară.

În cadrul evenimentului, Bayer a ținut să informeze producătorii agricoli despre principalele provocări din sezonul curent și a prezentat soluții care să minimizeze impactul acestora asupra sectorului agricol. Totodată, compania a anunțat și despre noile produse și proiecte ce se vor desfășura în acest an în Republica Moldova.

Gabi Raviczki, director de marketing pentru România, Bulgaria și Republica Moldova a menționat că Bayer vede în agricultura din Moldova perspective bune de dezvoltare.

„Dacă privim într-o perspectivă mai mare, Republica Moldova are un potențial agricol extraordinar, care trebuie dezvoltat și exploatat. Noi, ca și companie care ne dorim să ajutăm fermierii să-și dezvolte în mod sustenabil, pe termen lung, activitățile în agricultură, dorim să investim în continuare, dorim să dezvoltăm mai mult echipa noastră ca să fim capabili să oferim cât mai multă consultanță și sprijin fermierilor. Pentru că ne dorim să avem recomandări care să fie personalizate, particulare pentru fiecare fermă în parte. Credem că, potențialul de dezvoltare în Republica Moldova este în mod sigur mult mai mare decât în țările vecine”.

Mihai Gheorghe, directorul comercial Bayer pentru România și Republica Moldova a specificat că anul 2019 a fost unul bun cu rezultate înalte, chiar dacă s-au produs mai multe schimbări, inclusiv în structura Bayer.

„Am reușit să ne menținem poziția de lider incontestabil în piața de inputuri în agricultură la nivel mondial și de asemenea, în cele două țări pe care le gestionăm. Pornim în anul 2020 cu câteva proiecte cum ar fi lansarea produselor sintetizate biologic, pe care ne dorim să le integrăm în programul de protecție a plantelor în așa fel încât să câștigăm încrederea consumatorilor. Obiectivul nostru final este ca recolta obținută să aibă un conținut de reziduuri cât mai mic posibil. Totodată, vom lansa un hibrid nou de porumb și ne dorim o consolidare a echipei care s-a mărit în Republica Moldova. Printre alte noutăți este și faptul că vom lansa o capcană cu atractant de hrănire pentru controlul musculiței cireșelor. Producătorii de aici au un nivel de tehnologie extrem de ridicat și au nevoie de un suport tehnic pe măsură”.

Igor Copacinschi, director Bayer Republica Moldova, a constatat că cea mai mare provocare este inovația și schimbarea, mai ales în contextul interdicției unor substanțe active, provocări de producere și climă, iar fermierii trebuie să acționeze prompt și să adopte cele mai corecte decizii.

„Am organizat Forumul axat pe culturile cerealiere și porumb unde am prezentat soluții și tehnologii pentru ca fermierii să poată obține recoltele scontate și desigur profit. Cel mai scump patrimoniu al țării este solul, iar grija față de sol și de fermieri care îl cultivă reprezintă o prioritate pentru Bayer. Avem o echipă profesionistă gată să intervină și să susțină producătorii. Țin să subiniez că, ne dorim un parteneriat bazat pe încredere cu clienții noștri, iată de ce Bayer a deschis accesul la dosarele toxicologice ale produselor, astfel ca consumatorul final să se poată convinge de calitatea produselor pe care le propunem. Pentru că noi cu toții suntem, în primul rând, consumatori”.

Valentina Coțur, expert tehnic al companiei Bayer, Ucraina a prezentat soluții și tehnologii moderne de determinare a potențialului de producere pentru grâu, pornind de la biologia acestei culturi.

„În ultima perioadă clima s-a schimbat foarte mult, iar tehnologiile care sunt prezentate sau descrise în manuale nu mai funcționează, acestea trebuie modificate. Mulți fermieri, iar mai cu seamă cei care nu au studii în domeniul agricol, nu înțeleg acest fapt și investesc enorm în culturi, dar nu obțin rezultatele scontate. Am prezentat producătorilor cum să excludă pierderile, să minimizeze riscurile și să obțină recolte bogate, pornind de la biologia culturii grâului, deoarece cunoscând aceste particularități noi putem vedea la care etape de dezvoltare înregistrăm pierderi. În contextul schimbărilor climaterice, care se produc la moment, recomand să se treacă de la aratul tradițional la tehnologia Mini-Till, No-Till sau Streep-Till, adică acele tehnologii care nu distrug stuctura solului și care nu presupun întoarcerea brazdei. Noi trebuie să alegem tehnologii care să ajute la îmbunătățirea stucturii solului, la păstrarea umidității, la creșterea productivității și totodată, să împiedice furtunile de praf. Producătorii trebuie să fie atenți la momentul administrării fiecărui produs, pentru că administrarea într-un moment inadecvat nu poate oferi rezultatele dorite”.

Fermierii care au devenit partenerii companiei Bayer au spus că, după ce au testat mai multe produse în diferite condiții atât climaterice, cât și pedologice au putut să aleagă produsul cel mai eficient, care aplicat corect și la timpul potrivit oferă recolte bogate și de calitate.

„Lucrăm cu Bayer din anul 2011 și cred că este o companie serioasă cu produse de calitate superioară. În plus, produsele pe care le promovează Bayer răspund așteptărilor noastre și astfel, realizăm întreg procesul tehnologic, deoarece considerăm că protecția plantelor este un factor important. Organizăm loturi demonstrative unde analizăm și constatăm cum acționează produsele în diferite condiții climaterice, după care aplicăm acest produs la scară largă și pe alte masive. Iar de eficiența preparatelor ne-am convins și în anul curent, la cultura grâului, care are o înfrățire foarte bună după ce semințele au fost tratate cu produse Bayer”, a explicat Gheorghe Cibotăreanu, agronom – administrator la SRL Crist Valg din raionul Hâncești.

„Prelucrăm 2400 de hectare și conlucrăm cu Bayer de mulți ani. Compania ne pune la dispoziție produse de calitate. Consider că totul este în continuă schimbare și noi trebuie să facem față acestor schimbări, să fim pregătiți. Fermierii trebuie să se adapteze condițiilor să dispună de un sistem de mașini moderne, să fie pregătiți cu îngrășăminte și alte produse care să ajute culturile să se dezvolte și să ofere recolte înalte. Nu avem dreptul să ne plângem pe condiții, avem în spate experiență și respectiv, trebuie să corespundem timpurilor”, a spus Igor Popov, SRL Dângenarul.

„În mare parte tot ceea ce ține de produsele de uz fitosanitar le procurăm de la compania Bayer. Pentru că Bayer este o companie de nădejde, care propune produse de calitate. Specialiștii care lucrează cu noi sunt foarte activi și implicați. De fiecare dată, când avem diferite provocări în câmp, ei sunt alături de noi nu doar cu produse, dar și cu recomandări pe care aplicându-le putem obține recolte înalte. Forumul organizat este foarte reușit și a adunat fermieri interesați de modernizarea fermelor, iar aceasta la rândul său vorbește despre faptul că tot mai mulți producători se bazează pe soluțiile oferite de către Bayer”, a relatat Veaceslav Ciornîi, SRL Civea Agro.

„Cu compania Bayer lucrăm din anul 2006 și suntem foarte mulțumiți de calitatea produselor. Aplicăm un spectru larg de preparate de uz fitosanitar cum ar fi erbicide, fungicide. Am ales să lucrez cu această companie, deoarece reușim să obținem recoltele dorite. Am testat produsele și ne-am convins că își merită investiția. Apreciez mult că sunt organizate asemenea foruri unde ne sunt prezentate informații utile și actuale pe care le putem aplica și noi în gospodărie”, a menționat Denis Berezean, directorul companiei AgroTeh Grup, care prelucrează 700 de hectare.

 

„Procur o gamă largă de produse de la compania Bayer cum ar fi insecticide, erbicide, fungicide. Sunt de o calitate înaltă, ceea ce ne oferă siguranță și rezultate frumoase. Deja, după ani de testare am înțeles că trebuie să investim în produse verificate și să nu aruncăm banii în vânt pe produse ieftine. Forumul organizat ne-a prezentat informații actuale și utile pe care le-am notat și le vom aplica în gospodăriile noastre. Desigur că cunoaștem produsele, dar nu întotdeauna cunoaștem detalii despre aplicare. Iată de ce este interesant și necesar să ascultăm experiența colegilor. Compania Bayer este una de încredere care nu ne-a dezamăgit și cu care vom lucra și pe viitor”, a constatat Vitalie Istrati, compania Surpas din raionul Criuleni, satul Slobozia Dușca.

„Parteneriatul cu Bayer îl dezvoltăm încă din anul 2002. Dacă inițial aplicam doar produse pentru protecția sfeclei de zahăr, în timp, portofoliul Bayer a crescut și noi am început să cultivăm un spectru larg de culturi și aplicăm tot mai multe produse. Circa 65% din toate preparatele pe care le procurăm sunt de la Bayer. Avem un parteneriat foarte bun, inclusiv cu echipa care este foarte receptivă, se deplasează în câmp și vine cu recomandările potrivite”, a menționat Gheorghe Panfil, din satul Plop, raionul Dondușeni.

Pe final, Bayer a îndemnat fermierii să se adapteze la schimbările care se produc la moment și să aplice produse sigure care să le garanteze o roadă cantitativă și calitativă pe măsura așteptărilor, iar echipa este mereu gată să le ofere metode inovative de cultivare.

 

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale