Parcări pe carosabil și multietajate, în Chișinău. Când și unde anume vor apărea acestea

Problema parcărilor din capitală urmează a fi soluționată, cel puțin parțial, începând cu acest an, promite primarul general Ion Ceban, Potrivit acestuia, Primăria caută surse financiare pentru amenajarea unor parcări pe carosabil în zona centru a Chișinăului, dar și pentru construirea unor parcări multietajate, inclusiv în spatele clădirii Guvernului.

Foto: UNIMEDIA

„Suntem în procesul de identificare și negociere a unei sume de 70 de milioane de lei, care ne-ar permite să amenajăm în zona perimetrului de la str. Mateevici sus până la Tutun CTC jos, Parcul Dendrariu până la Creangă, str. Mihai Viteazul, pe toate străzile nu cele magistrale, parcări pe carosabil”, a declarat primarul, în cadrul prezentării raportului de 100 de zile de activitate de la preluarea mandatului.

În afară de parcările pe carosabil, se preconizează construirea și a unor parcări supraetajate. „Începând cu gara centrală și finalizând cu unele porțiuni pe care le identificăm, urmează până la Parlament, inclusiv examinăm opțiunea în spatele Guvernului să fie parcare multietajată. Sunt și investitori privați care ar putea să acționeze în această privință, cu o ulterioară donație. Capacitatea estimativă ar putea să fie de la 700 la 2.000 de locuri de parcare pentru parcările supraetajate, iar pentru zona centru avem nevoie de 10.000 de locuride parcare, dintre care am vrea să începem cu 4 .000”, a precizat Ion Ceban.

Nu se știe, deocamdată, dacă aceste parcări vor fi gratuite sau cu plată: „Acum suntem în procesul de evaluare a lucrărilor în această privință, iar dacă vor fi cu plată sau fără depinde de instrumentul financiar pe care îl vom determina. Dacă decidem să fie cu plată, amenajăm aceste locuri și urmează în complexitate să fie bandă dedicată, cel puțin pe arterele magistrale, tichetare electronică, autobuze și troleibuze noi, parcări amenajate”.

Cât despre tichetarea electronică, implementarea acestui proiect ar putea costa municipalitatea la 6 la 8 milioane de euro.


Pub