Polițiștii de frontieră, „dotați” cu măști, mănuși și termometre, pentru a „depista” coronavirusul. Ministerul Sănătății sfătuie moldovenii să sune la linia verde dacă au revenit de peste hotare

Patru curse dinspre Italia aterizează la Chișinău, în această seară. Deși Italia a devenit cea mai afectată țară din Europa de coronavirus, autoritățile moldovene nu au impus, deocamdată, măsuri suplimentare de prevenție. Între timp, în România, toți călătorii care se întorc din Veneto și Lombardia, unde s-au înregistrat cazuri de coronavirus, vor sta în carantină 14 zile, potrivit Ministerului Sănătății de la București.

Foto: UNIMEDIA

Contactați de UNIMEDIA, reprezentanții Aeroportului Internațional Chișinău au informat că astăzi, din Italia spre Moldova sunt preconizate 4 curse, două din Roma și câte una din Bologna și Verona. Totuși, măsurile în legătură cu răspândirea coronavirusului nu sunt în competența Aeroportului.

Responsabilul de la punctul medical ne-a spus că toate măsurile sunt întreprinse de Poliția de Frontieră.

Purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, ne-a declarat că, la moment, sunt întreprinse doar măsurile recomandate inițial de Ministerul Sănătății și pe care le pot asigura polițiștii de frontieră pentru protecția personală, dar și pentru a scoate din fluxul de călători persoanele care vor avea simptome similare celor ale coronavirusului.

„Suntem primul filtru de venire în țară, colegilor noștri le-au fost împărțite mănuși, măști, soluție dezinfectantă, pentru protecție personală. De asemenea, s-a cerut ca fiecare angajat care este pe prima linie de control să fie atent la călătorii care vin din zonele de risc și dacă observă simptomatica acestei boli, să anunțe autoritățile responsabile și să acționeze după procedură: se scoate din fluxul de călători, este o cameră specială unde persoana va sta până la venirea reprezentanților Agenției de Sănătate Publică”, a precizat Raisa Novițchi, pentru UNIMEDIA.

Termometrul digital reprezintă cam tot instrumentariul medical cu care sunt dotate punctele de trecere a frontierei, pentru a verifica dacă persoana cu simptome vizuale are sau nu febră. „Acum o săptămână am primit pliante de la Minister, care sunt împărțite călătorilor, despre această boală, despre simptome, noi le oferim călătorilor”, a specificat Raisa Novițchi.

Între timp, la Ministerul Sănătății nu am găsit pe nimeni ca să ne ofere informații dacă instituția a luat sau nu măsuri suplimentare în legătură cu situația critică din Italia. În schimb, ministerul a remis un comunicat prin care îndeamnă moldovenii aflați în orașele italiene să apeleze la liniile de urgență, pentru asistență în caz de necesitate.

Comunicat Ministerului Sănătății, în legătură cu răspândirea coronavirusului în Italia / Sursa:facebook.com/protectiesocialamoldova

La fel, fiecare persoană revenită în țară este îndemnată să apeleze Linia Verde a Agenției Naționale de Sănătate Publică: 080012300, în cazul în care prezintă următoarele simptome: - febră - tuse -rinoree (nas curgător) -dificultăți de respirație.

Tot pe pagina de Facebook a ministerului este postată și o poză cu câteva măsuri de prevenție, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire:

Măsuri de prevenție contra coronavirusului / Sursa:facebook.com/protectiesocialamoldova

Fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco, susține că autoritățile ar fi trebuit să reacționeze mult mai prompt într-o situație de acest fel: „Să nu uităm că în Italia se află un număr foarte mare de cetățeni ai RM la muncă și mulți din ei - în regiunile afectate. Cel târziu sâmbătă după amiază premierul Chicu ar fi trebuit să convoace ședința Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, în care Ministerul Sănătății să prezinte un Plan de măsuri concrete de prevenire a răspândirii coronavirusului în legătură cu situația de criză din Italia. Interesant, se aplică pasagerilor de pe zborurile din Italia la intrarea în aeroportul Chișinău scanarea termometrică pentru depistarea temperaturii febrile? (Apropo, în Minsk fiecare pasager aterizat este scanat de 3 ori - la ieșirea de pe navă, la intrarea în aeroport și la trecerea pe zona internațională dacă e în tranzit)”, menționează Nemerenco pe pagina sa de Facebook.

Fosta ministră a Sănătății, despre măsurile pe care ar trebui să le întreprindă autoritățile / Sursa:facebook.com/ala.nemerenco

Între timp, Ministerul Sănătății de la București a anunțat că românii care se întorc în țară din Veneto și Lombardia, unde s-au înregistrat cazuri de coronavirus, vor sta în carantină 14 zile.


Pub