Transportatorii privați au promis proteste mîine dimineața. Ce le recomandă Primăria chișinăuienilor din zonele unde circulă doar microbuzele

Primăria îi îndeamnă pe chișinăuieni să iasă mai devreme din casă mîine dimineața, pentru a nu întârzia la serviciu, în contextul în care administratorii rutelor de microbuze au anunțat că nu vor circula, până la ora 10.00, în semn de protest față de faptul că autoritățile nu le acceptă solicitarea de a scumpi prețul călătoriei. Totodată, vor fi suplinite liniile de autobuze și troleibuze, pentru a face față numărului mare de pasageri.

Foto: UNIMEDIA

„Vin cu un apel către cetățenii care utilizează transportul public de tip microbuze. Pentru a evita eventualele întârzieri, vă îndemn să planificați mâine cu rezervă timpul de ieșire din casă pentru deplasarea la serviciu, sau pentru însoțirea copiilor la școală, grădiniță. Rog să vă deplasați în măsura posibilităților cu troleibuzele și autobuzele, liniile cărora vor fi suplinite”, a menționat primarul Ion Ceban.

Astfel, unități suplimentare de troleibuze și autobuze vor circula pe cele mai aglomerate curse de maxi-taxi, iar frecvența circulației curselor de autobuz și troleibuz va fi mărită.

De asemenea, primarul s-a adresat cu o rugăminte către cetățenii care locuiesc în zonele unde operează rutele de maxi-taxi și dispun de transport privat: „Rog după caz, să ajutați cu transportarea colegilor, prietenilor spre centrul orașului sau spre cele mai apropiate stații”.

Totodată, edilul și-a reiterat poziția vizavi de solicitarea transportatorilor de a mări prețul la călătoria cu microbuzul: „Argumentele noastre rămân aceleași, solicităm trecerea acestui tip de transport în cadrul legal, contracte noi de prestarea a serviciilor cu municipalitatea, stabilirea costului vehicul-km, crearea condițiilor bune în transportul public, respectarea condițiilor cotractuale, graficul, acceptarea taxării electronice și a biletului unic electronic. Atât timp cât aceste lucruri nu se întâmplă, Primăria nu poate accepta majorări de prețuri. Plus, conform bugetului municipal pentru anul 2020, care a fost aprobat în decembrie 2019, nu au fost prevăzute surse financiare pentru subvenționarea transportatorilor privați”.

La mijlocul lunii ianuarie, companiile de transport ce activează pe rutele din Chișinău au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de transport municipal, către conducerea Primăriei. Transportatorii municipali motivează că din 1 950 de microbuze, care activeau în anul 2014, în prezent au rămas 780.

Aceștia amenință cu proteste și acuză autoritățile locale de duble standarde, atunci când subvenționează întreprinderile municipale și ignoră doleanțele transportatorilor privați.

Pe de altă parte, Ion Ceban a înaintat un șir de condiții transportatorilor, printre care și contracte noi cu municipalitatea, condiții bune, grafic și taxare electronică.


Pub