CSM dă din deget Ministerului Justiției și Guvernării Chicu, în urma deciziei CtEDO: Măsurile care urmează să fie întreprinse în raport cu judecători sunt ilegale

Consiliul Superior al Magistraturii nu este de acord ca judecătorii să plătească din propriul buzunar cele 1,5 mil. De euro, în urma decizie CtEDO în dosarul „Gemenii”.

Foto: UNIMEDIA

Într-un comunicat, cei de la CSM spun că măsurile care urmează să fie întreprinse în raport cu judecători sunt ilegale, iar Justiția este o putere separată, iar celelalte puteri, nu ar trebui să facă imixiuni în sistemul judecătoresc. „Obligația puterii legislative și executive este să asigure și să respecte independența justiției, implicarea în justiție fiind admisibilă doar prin adoptarea legilor constituționale și viabile, prin elaborarea documentelor de politici în vederea reformării justiției [...]”.

CSM spun că acțiunile și declarațiile difuzate în spațiul public referitor la sistemul judecătoresc sunt alarmante, care conduc la antagonizarea societății faţă de judecători și de discreditare a imaginii justiției.

„În acest context, precizăm că veniturile judecătorilor în sens larg, reflectă rolul pe care ei îl îndeplinesc într-o societate democratică, prin raportare la responsabilitățile şi restricțiile impuse acestora de-a lungul întregii cariere, cât şi la importanța activității desfășurate pentru echilibrul puterilor în stat şi respectarea drepturilor şi libertăților tuturor cetățenilor”, se arată în comunicat.

[...]

„Declarațiile demnitarilor publici difuzate în spațiul public cu privire la răspunderea materială a judecătorilor și a întregului sistem judecătoresc, pentru condamnările la CtEDO și măsurile care urmează a fi întreprinse în raport cu acești judecători, contravin atât prevederilor legale, cât și recomandărilor instituțiilor de drept internaționale”.

„Organul de autoadministrare judecătorească învederează că pensia specială a magistraților, a fost instituită în vederea stimulării stabilităţii în serviciu şi a formării unei cariere în magistratură. Conform legislației în vigoare, pensia specială a judecătorilor se acordă la împlinirea vârstei de pensionare, numai magistraţilor, care, în privinţa totalului vechimii lor în muncă, îndeplinesc condiţia de a fi lucrat un anumit număr de ani numai în magistratură. Caracterul stimulativ al pensiei speciale de judecător constă în modul de determinare a cuantumului pensiei în raport cu salariul.

Elementele care diferenţiază regimul de pensionare al magistraţilor, de regimul general al pensiilor, asigură un tratament juridic specific.

Astfel, reprezentanții statului și susținătorii unor asemenea modificări legislative, trebuie să înțeleagă că într-un stat democratic, securitatea financiară este recunoscută în mod clar ca unul din elementele esențiale, care asigură independența magistraților, în acest ansamblu, fiind logic și nivelul unor pensii adecvate.

Csm by UNIMEDIA on Scribd

Înalta Curte a reținut că instituirea pensiei speciale a judecătorilor, nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să li se supună”, se mai arată în comunicat.

În final, Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat atât Ministrului Justiției al Republicii Moldova, cât și celorlalte două Puteri, Legislativă şi Executivă, prudență și reținere în discursuri publice la adresa corpului judecătoresc și intensificarea eforturilor în sensul identificării soluțiilor ce se impun pentru soluționarea problemelor reale care afectează sistemul de justiție şi incontestabil pe toți justițiabilii.


Pub