(video) Boțan și Barbăroșie, despre hotărârea Guvernului în urma deciziei CtEDO în dosarul „Gemenii”: Se așteaptă o confruntare între judecători și guvernare

Între sistemul judecătoresc și guvernare ar putea să fie neînțelegeri, după ce Guvernul Chicu a cerut ca judecătorii să plătească despăgubirile pentru dosarul „Gemenii”, în urma deciziei CtEDO. Cel puțin asta spune analistul politic, Arcadie Barbăroșie.

Foto: UNIMEDIA

Totodată, expertul politic, Igor Boțan afirmă că Guvernul greșește prin această decizie și că politicul influențează decizia.

„Sunt categoric împotriva unei astfel de abordări. Țara trebuie să iasă din situația în care s-a aflat în ultimii 10 ani, când factorul politic a influențat justiția. Judecătorii, procurorii, oamenii din sistemul respectiv, trebuie respectați, încurajați să își îmbunătățească situația expertizei în favoarea cetățenilor și a societății. Astfel de pedepse mie mi se par nedrepte și cu impact negativ pentru viitor. Nu trebuie să îi descurajăm pe judecători și procurori. Trebuie cu toate eforturile pe care le avem să îi absolvim de influența factorului politic. Tânăra generație, tinerii juriști, trebuie să aibă certitudinea că îmbrățișând profesia respectivă, ei pot să își facă o carieră, ei pot fi respectați în societate și că merită să facă acest lucru cu dedicație, dar nu să îi pedepsim financiar”, a spus Igor Boțan.

„Este o decizie foarte puternică, eu cred că judecătorii o să refuze. Eu aștept o confruntare. Eu înțeleg Guvernul în acest lucru, pentru că nu are bani. Este un lucru foarte simplu”, a comentat Arcadie Barbăroșie.

Întrebat dacă această decizie a Guvernului poate afecta toate persoanele din sistem, Barbăroșie a spus că „vor fi afectate doar persoanele vinovate.

Totodată, și Consiliul Superior al Magistraturii nu este de acord ca judecătorii să plătească din propriul buzunar cele 1,5 mil. de euro, în urma decizie CtEDO în dosarul „Gemenii”.

Într-un comunicat, cei de la CSM spun că măsurile care urmează să fie întreprinse în raport cu judecătorii sunt ilegale, iar Justiția este o putere separată, iar celelalte puteri, nu ar trebui să facă imixiuni în sistemul judecătoresc.

În schimb, premierul Ion Chicu spune că niciun leu nu va scoate din bugetul statului pentru a achita pentru cauzele CtEDO emise de „judecătorii corupți”, atâta timp cât este prim-ministru.


Pub