Linkuri accesibilitate

În ultimele ore se pare că intensitatea conflictelor a scăzut în Afganistan, urmare a unei înțelegeri negociate de SUA


Imagine generică
Imagine generică

La câteva ore de la intrarea în vigoare a acordului de „reducere a violenței” în Afganistan, se pare că intensitatea conflictelor a scăzut semnificativ. Dacă această înțelegere, negociată de Statele Unite cu milițiile Taliban, este respectată timp de o săptămână, vinerea viitoare, pe 29 februarie, cele două părți ar urma să semneze un acord care, a precizat secretarul de stat american Mike Pompeo, va permite negocieri inter-afgane în vederea găsirii unei înțelegeri politice.

Pompeo a spus vineri, 21 februarie, într-o declarație, că Statele Unite și milițiile Taliban au purtat negocieri pentru facilitarea unei soluții politice în vederea încheierii conflictului din Afganistan și reducerii prezenței americane în regiune. „Ne pregătim să semnăm (acordul) la 29 februarie”, a spus Pompeo.

Într-o declarație scrisă, milițiile Taliban au confirmat că acordul va fi semnat la 29 februarie, „de față cu observatori internaționali”, și că vor urma negocieri interne, fără să spună când anume vor începe.

Până acum milițiile Taliban au refuzat să discute cu guvernul afgan, pe care l-au etichetat ca „marionetă” a americanilor.​ Și au refuzat să negocieze atâta tip cât în țară sunt trupe străine.

Negocierile între Statele Unite și milițiile Taliban au început în 2018 în Qatar.

Din 2001, anul lansării operațiunilor americane în Afganistan (după atacurile teroriste din septembrie 2001), campania a costat viața a peste două mii de militari americani. Pierderile cele mai grele au fost suferite de afgani, fie civili, fie militari sau membri ai milițiilor rebele. Potrivit unui raport al Națiunilor Unite din februarie, peste 100 de civili afgani au fost uciși sau răniți în ultimii zece ani.

Președintele american Donald Trump a declarat în repetate rânduri că vrea să retragă cât mai mulți militari din Afganistan. În acest moment, Statele Unite au între 12 și 13 mii de militari care antrenează trupele locale și oferă suport logistic.

XS
SM
MD
LG