(doc) Ion Ceban, la 100 de zile de mandat. Primarul a prezentat realizările obținute împreună cu echipa

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a prezentat, astăzi, raportul de activitate pentru primele 100 de zile de la preluarea mandatului. Acesta a enumerat mai multe realizări, pe care spune că le-a obținut împreună cu echipa de lucru, în perioada vizată. Edilul s-a referit la evacuarea a sute de obiective amplasate ilegal în oraș, la stoparea construcțiilor ilegale, identificarea banilor pentru cumpărarea a 40 de troleibuze noi și amenajarea parcărilor, suportul oferit suburbiilor, dar și la colaborarea cu alte instituții ale statului și susținerea anunțată de alte țări pentru Chișinău.

Ion Ceban susține că la preluarea mandatului, a găsit nu o capitală, ci „o localitate mare cu șefi corupți, care își făceau propriile interese și o Primărie care nu era transparentă și deschisă pentru oamenii săi, cu turnichet la intrare și cu acțiuni birocratice”. Însă, recunoaște primarul, a găsit și „o echipă de oameni de treabă, muncitori, care doresc să schimbe lucrurile spre bine”.

Edilul spune că echipa Primăriei a început să găsească soluții pentru problemele de ani de zile ale municipiului și cetățenilor, cum ar fi dezordinea, drumurile proaste, lipsa parcărilor, construcțiile ilegale etc.

„Orașul a fost eliberat de obiective amplasate ilegal. Din cele 5 sectoare au fost evacuate sute de gherete, fundații rămase după evacuarea gheretelor, panouri publicitare, garaje metalice, șuri, garduri, debarale, rulote.Toate aceste obiective erau amplasate contrar legii, iar mai multe terenuri ale municipalității erau acaparate de către unii cetățeni. Nimeni până acum sau nu a avut curajul să înlăture aceste ilegalități sau bănuim că aveau interese”, a menționat Ceban.

Totodată, au fost stopate 14 construcții ilegale în oraș și revizuită modalitatea de eliberare a autorizațiilor de construire. „Primăria de azi nu își propune să împiedice dezvoltarea bussinesului în construcții. Noi vrem ca orașul să se dezvolte, dar nicio semnătură nu va mai fi pusă pe documente neconforme și nu se vor elibera certificate de urbanism, contrar legii și normelor prevăzute. Primăria nu va mai permite autorizarea construcțiilor pe terenuri municipale, luate în arendă la preț de 20 de mii de lei, pentru un hectar de pământ, care, de fapt, trebuie valorificat la un preț mult mai mare. La buget ar trebui să vină la fel mai mulți bani, iar acești bani să fie investiți în drumurile capitalei. Vreau să liniștesc și acei oameni care deja au cumpărat apartamente în blocurile ce au admis încălcări și au fost oprite. În acest scop a fost creat un grup de lucru pentru soluționarea conflictelor în domeniul urbanismului și al construcțiilor. Combat afirmațiile și zvonurile precum că Primăria a stopat toate construcțiile în oraș. Tot ce este legal este permis”.

Potrivit edilului, Primăria a inițiat și procedura de reziliere a contractelor cu agenți economici care au făcut pavilioane comerciale în stațiile de așteptare a transportului public și inventariat contractul cu „Epa-media”, care a fost încheiat cu mari abateri până în anul 2021.

Ceban a anunțat că au fost găsiți bani pentru procurarea a 40 de troleibuze noi și pentru amenajarea parcajelor în zona centru, dar și identificate locații pentru construcția parcărilor multietajate, una dintre ele fiind și garajul Parlamentului, și elaborat un concept de construcție a parcărilor rulante.

Raportul integral privind activitatea primarului general al mun. Chișinău în primele 100 de zile îl puteți vedea mai jos.


Pub