Irlanda: Premierul Leo Varadkar şi-a anunţat demisia, dar va asigura interimatul

Premierul irlandez Leo Varadkar şi-a anunţat demisia joi seară, dar va rămâne în funcţie până la formarea unui nou guvern, după alegerile parlamentare în urma cărora nu s-a înregistrat un câştigător, relatează AFP.

Foto: https://www.thetimes.co.uk/

„Leo Varadkar i-a comunicat demisia preşedintelui în această seară. Conform Constituţiei, Leo Varadkar şi guvernul vor continua să-şi exercite funcţiile până la numirea succesorilor”, au anunţat serviciile sale. Demisia premierului Leo Varadkar era aşteptată deoarece partidul său de centru Fine Gael s-a clasat pe locul trei în alegerile legislative din 8 februarie, la finalul cărora niciun partid nu a obţinut majoritatea.

Prim-ministrul irlandez a declarat miercurea trecută că va fi, probabil, noul lider al opoziţiei după alegerile legislative, dar că partidul său Fine Gael este dispus să ajute la formarea unui guvern dacă formaţiunea Sinn Fein va eşua în această tentativă, notează Reuters, citează Agerpres.

Partidul naţionalist de stânga Sinn Fein a obţinut, surprinzător, cel mai mare număr de voturi la scrutinul din 8 februarie, devansând cu puţin Fianna Fail şi Fine Gael, cele două partide de centru-dreapta care au asigurat până acum guvernarea.

Diferenţa de voturi nu s-a tradus însă în termeni de mandate dat fiind că Sinn Fein nu a prezentat decât 42 de candidaţi, de două mai puţini decât principalele partide de centru.

Cel mai probabil, vor urma mai multe săptămâni de negocieri pentru constituirea unei majorităţi într-un parlament fragmentat.

Conform rezultatelor oficiale anunţate de postul naţional RTE, Fianna Fail va avea 38 de mandate din totalul celor 160 din Dail, camera inferioară a parlamentului, urmat de Sinn Fein cu 37, în timp ce Fine Gae a obţinut doar 35.


Pub