Bizlaw: Împăcarea nu va mai fi permisă în cazul infracţiunilor privind viaţa sexuală

Infracţiunile privind viaţa sexuală vor fi excluse din categoriile de infracţiuni pentru care este permisă împăcarea. Ministerul Justiției a elaborat un proiect de Lege cu privire la modificarea unor acte normative, care prevede asigurarea drepturilor victimelor în cazul infracţiunilor privind viaţa sexuală, scrie Bizlaw.md.

Foto: foreigner.fi

Documentul a fost elaborat la propunerea Centrul Internaţional „La Strada” și vizează modificări la Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

Ministerul Justiției a propus:

- Neadmiterea înlăturării răspunderii penale în rezultatul împăcării victimei cu infractorul. Orice infracţiune ce atentează la libertatea şi inviolabilitatea sexuală va exclude împăcarea părţilor.

- Clarificarea obiectului generic al infracţiunilor privind viata sexuală cuprins în capitolul IV din Codul penal.

- Redefinirea noţiunii de viol. Autorii propun un nou concept a noţiunii de viol, drept cea mai gravă formă de atentare la libertatea şi integritatea sexuală, astfel ca să cuprindă inclusiv orice act heterosexual, homosexual ori act de penetrare sexuală ale părţilor corpului.

- Redefinirea noţiunii de consimtământ al victimei exprimat în cazul infracţiunilor ce atentează la libertatea si inviolabilitatea sexuală în acte sexuale neconsimţite şi actele sexuale cu consimţământul viciat.

- Revizuirea conceptului de acţiuni neconsimtite de natură sexuală, altele decât violul.

- Modificarea prevederilor articolelor 174, 175, 1751 din Codul penal. Se propune într-o nouă redacţie astfel încât să fie încriminate actele de penetrare sexuală, altele decît violul, comise asupra unei persoane despre care se ştia cu certitudine că nu a împlinit vîrsta de 16 ani. Autorii propun incriminarea acţiunilor de corupere sexuală a minorului, care în prezent rămân în afara legii penale. Acţiunile de corupere sexuală a minorului urmează să fie înțelese prin exhibare, atingeri indecente, discuţii cu caracter obscen sau cinic purtate cu victima referitor la raporturile sexuale.

- Garantarea unui mecanism procesual de asigurare a drepturilor procesuale ale victimelor infracţiunilor cu privire la libertatea si integritatea sexuală.


Pub