Ministrul Justiției cere verificarea disciplinară a procurorilor și judecătorilor din dosarul Șor: „Situația deja e ridicolă”

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a reacționat dur la ultima amânare în dosarul de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani, în care este vizat fostul primar de Orhei, Ilan Șor. Oficialul a declarat că va cere cercetarea disciplinară a judecătorilor și procurorilor implicați în acest dosar.

Foto: UNIMEDIA

„Urmare a situației deja ridicole în legătură cu modul de examinare a cazului în care este vizat domnul Șor, anunț, în calitate de membru CSM și CSP, depun sesizări pe numele judecătorilor ce examinează aceasta speță, dar și pe reprezentanții organului procuraturii care reprezintă acuzarea de stat în cadrul procesului de judecată, pentru a fi verificați din punct de vedere disciplinar, dar și prin prisma calificării acestora. Totodată voi sesiza ANI să verifice acești funcționari de stat”, a scris ministrul pe o rețea de socializare.

Astăzi, 21 februarie, examinarea dosarului Șor a fost amânată a 23-a oară. „Ședința amânată, dat fiind faputul că dosarul nu a parvenit de la expertiză, ședința de judecată se amână pentru data de 19.03.2020, la ora 11:30”, se arată în rezultatul ședinței.

Dosarul în care este vizat Ilan Șor pare că nu mai are o finalitate. După ce a fost condamnat de instanța de fond la 7 ani și 6 luni în vara lui 2017, avocații acestuia au contestat decizia la Curtea de Apel.

Ulterior, la data de 15 ianuarie 2018, dosarul lui Șor a ajuns pe masa Curții de apel Chișinău. Acolo însă majoritatea judecătorilor au refuzat să examineze dosarul Șor din diferite motive. Inițial, magistrații Xenofon Ulianovschi și Silvia Vrabii au fost cei care au refuzat să examineze dosarul Șor. Mai apoi și Igor Mânăscurtă și Oxana Robu au refuzat să examineze dosarul Șor, motivând că au în gestiune dosarul de escrocherie şi spălare de bani în privința lui Veaceslav Platon în care Ilan Șor are statut de martor al acuzării.

În februarie 2018, a fost luată decizia ca dosarul lui Șor să fie strămutat de la Curtea de Apel din capitală la cea din Cahul, după ce doi judecători de la Curtea de Apel au depus cereri de autorecuzare, după ce și magistrații Xenofon Ulianovschi și Silvia Vrabii au refuzat să examineze dosarul.


Pub