(doc) Ministerul Justiției a sesizat Procuratura Generală în dosarul Gemenii: Care sunt solicitările

Ministerul Justiției a trimis o sesizare la PG în privința dosarului „Gemeni”, prin care îi cere să inițieze proceduri sau să adopte hotărâri în legătură cu încălcările constatate.

Foto: UNIMEDIA

În data de 18 decembrie curent, Ministerul Justiției a adresat o sesizare Procuraturii Generale privind cauza Ojog și alții v. Republica Moldova.

Este de menționat, că hotărârea pe fond a fost pronunțată de CtEDO la data de 13.12.2011.

Într-un mod inexplicabil, agentul guvernamental nu a depus la acea vreme cerere de revizuire împotriva actelor judecătorești, ce au încălcat drepturile fundamentale ale reclamanților.

UNIMEDIA amintește că Republica Moldova a fost condamnată definitiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în dosarul Casei de Comerț „Gemenii” S.A., la 14 ani de la depunerea cererii. Prin urmare, Guvernul este obligat să plătească venitul ratat și să reîntoarcă clădirea și terenul înstrăinat asociației „Ojog și Alții”.

De asemenea, că statul pârât trebuie să plătească solicitanților în comun, în aceeași perioadă de trei luni, următoarele sume:

- 1.500.000 de euro cu titlu de de venit ratat;

- 5.000 de euro, la care se adaugă orice impozit care poate fi perceput cu titlu de daune morale;

- 10.000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli de judecată;

În cazul în care statul nu-și va respecta obligațiile, de la expirarea perioadei de trei luni indicate de CtEDO, va trebuie să se plătească o dobândă pentru sumele menționate mai sus, cu o rată egală cu rata de creditare a Băncii Centrale Europene de trei puncte procentuale.

Prin decizia definitivă a Curții Supreme de Justiției din 6 februarie 2003 a fost dispusă lichidarea societății, iar pe 3 martie 2004 CSJ a dispus distribuirea activelor societății.


Pub