De ce nu s-a votat moțiunea împotriva lui Ciocoi? Diacov: „Candu când nu dorea, tot nu se punea la vot la Biroul permanent”. Fostul speaker: Nu este legal

Moțiunea simplă împotriva ministerului de Externe nu a trecut astăzi în Parlament, deoarece nu s-ar fi dorit acest lucru de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Declarația aparține președintelui de onoare a PD, Dumitru Diacov, făcută în cadrul emisiunii În Profunzime, la Pro TV. Precizarea vine după ce fostul membru al PD, Andrian Candu a insinuat că fracțiunea PD putea să insiste pe faptul ca astăzi să fie examinată și votată, dacă acest lucru s-ar fi dorit. În replică, Diacov a precizat că pe timpul când Andrian Candu era speaker în Parlamentul Republicii Moldova dacă nu dorea să voteze un subiect, atunci nu îl vota și că astăzi s-a întâmplat același lucru.

Foto: UNIMEDIA

Fostul vicepreședinte al PD, a declarat că printre acțiunile PD care l-au determinat să părăsească fracțiunea se numără și faptul că astăzi nu a fost examinată în Parlament moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, depusă de deputații PAS și Platforma DA, în urma declarațiilor sale despre conflictul de pe Nistru.

Andrian Candu „pe mine m-a deranjat această lipsă de determinare, de ezitare și de evitare, și cu regret, dar ceea ce am auzit din vorba dumneavoastră că la fracțiune s-a luat decizia să nu se susțină moțiunea.”

„Nu a fost o astfel de declarație. Noi ne-am întâlnit, am luat act de declarațiile domnului ministru, de explicații, care regretă, își cere scuze, dar am spus că decizia finală o vom lua în sala Parlamentului în dependență de comportament”, a punctat Diacov.

Candu a precizat că este și o problemă a PD, pentru că nu a insistat să se voteze la Biroul permanent acest proiect privind moțiunea simplă împotriva ministrului Ciocoi, iar Diacov a menționat că aceasta nu a fost supusă votului.

Andrian Candu a menționat că „Dacă Biroul permanent al Parlamentului voia și Plenul Parlamentului prin majoritate oarecare, această moțiune ajungea în dezbatere.”

În replică, președintele de onoare a PD, Dumitru Diacov i-a reproșat fostului membru al PD și fost speaker al Parlamentului, Andrian Candu că „dumneavoastră ați avut zeci de situații când Biroul voia, iar dumneavoastră nu puneați la vot și gata, s-a terminat discuția.”

„Dacă președintele ședinței nu pune la vot, ce se mai face?”, a întrebat retoric Diacov.

„Biroul Parlamentului dacă suspune la vot, președintele Parlamentului nu are dreptul să nu o respecte”, a spus Candu.

„Știu că nu are dreptul, dar se mai întâmplau cazuri și pe timpul dumneavoastră și acum se întâmplă, din păcate. Ideea de bază este că noi i-am spus și ministrului, am spus și în comunicarea publică că fracțiunea nu a avut o decizie finală, părerile erau 50/50. Am spus că în dependență de atmosfera din Parlament, de declarații, de angajamente, vom lua decizia finală”, a conchis Diacov.

Amintim că președinta Legislativului, Zinaida Greceanîi a anunțat că moțiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Externe Aureliu Ciocoi nu va fi supusă votului în Parlament, deoarece nu a trecut de procedura legislativă.


Pub