(video) Mesaj dur din partea UE guvernării țării: Este inacceptabil că se caută pretexte și nu au fost pedepsiți cei implicați în frauda bancară, nu credem că nu este posibil

Directorul general adjunct pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă din partea EU, privind stadiul de punere în aplicare și provocările în implementarea Acordului de Asociere UE- Republica Moldova, a declarat că Republica Moldova trebuie să respecte statul de drept, să adere la OECD Anti-corruption Network, pentru o luptă eficientă cu corupția și a adresat un mesaj dur guvernării țării în legătură cu frauda bancară din 2014, în care a precizat că UE nu crede că în urma apariției Raportului Kroll nu se pot trage la răspundere penală grupul de persoane ale căror companii sunt implicate în „furtul miliardului”, declarând că acest lucru este inacceptabil și inadmisibil și că există astfel, o „problemă în stat”, dacă această investigație nu poate fi dusă până la capăt.

Foto: captură video/privesc.eu

„Vizita mea, pe lângă analiza implementării raportului de implementare a Acordului de Asociere, a fost de asemenea o oportunitate de a vizita Guvernul, prim ministrul Republicii Moldova, ministrul Justiției și Ministrul de Externe”, a declarat Luc Devigne.

„De când Republica Moldova are Acordul de Asocere și cel al Zonei de Liber Schimb și Aprofundat și Cuprinzător cu UE, exprortul produselor din Republica Moldova în UE a ajuns la 70%, iar 50 de mii de locuri de muncă au fost create. Acesta este un succes foarte mare”, a spus Luc.

„Acestea sunt aspectele pozitive, dar Acordul de Asociere cu Republica moldova reprezintă o formă profundă de asociere, integrare economică. Acest acord este de asemenea despre valori, principii, despre drepturile fundamentale ale omului, despre statul de drept. Republica Moldova necesită să lupte cu corupția, să depolitizeze instituțiile și să respecte și să consolideze statul de drept”, a punctat directorul general adjunct pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă din partea EU.

„UE a susținut întotdeauna Republica Moldova. Republica Moldova este printre principalii beneficiari a asistenței UE per capita de o vreme îndelungată, dar noi nu putem susbtitui buna guvernanță. Acest rol îi revine guvernului moldovean. Suportul nostru nu este necondițional pentru un stat condițional. Această condiționalitate este strictă și include respectarea statului de drept și standardele europene”, a precizat Devigne.

„În primul rând ne așteptăm ca în domeniul anticorupției, Republica Moldova să adere la OECD Anti-corruption Network, așteptăm adoptarea legii justiției în Parlament și respectarea recomandărilor și directivelor europene în acest sens.

Al doilea punct este „furtul miliardului” din 2014. Nu este normal și este inacceptabil ca după ce s-a realizat rapoarte în care se prezintă cine au fost implicați în frauda bancară să nu fie trași la răspundere și să se caute mereu pretexte pentru a nu investiga cazul. Noi nu putem să credem că nu este legal posibil de a fi investigat. Dacă nu este posibil ca acest grup să fie pedepsit legal, este o problemă în stat, a Ministerului Justiției și într-un final, o responsabilitate a guvernării, care gestionează respectarea funcționalității justiției”, a precizat Luc Devigne.

„În același timp, vrem să vedem că în Republica Moldova deciziile se iau transparent, cu implicarea opoziției, cu implicarea societății civile, respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, iar reforma justiției trebuie realizate cu un consens din toate părțile”, a conchis Devigne.


Pub