(video) Aleșii locali din CMC nu pot decide: Are sau nu are nevoie Chișinăul de platforme pentru separarea deșeurilor menajere solide

(update 17.57) Proiectul cu privire la transmiterea unor mijloace fixe (DGETS) a fost stransmis spre reexaminare.

Foto: UNIMEDIA

(18:13) Ședința CMC a luat sfârșit. O parte din ședința de astăzi, transferată pentru joia viitoare.

(18:11) Unul din consilieri au propus ca propus ca problema persoanelor cu dizabilități să fie introdusă pe ordinea de zi la următoarea ședință.

(update 18:10) Un reprezentant al persoanelor cu dizabilități a luat cuvântul și a rugat ca proiectele lor să fie susținute.

(update 17.25) Aleșii locali au discutat, mai bine de o oră, pe marginea proiectului cu privire la îmbunătățirea serviciului managementului deșeurilor menajere solide în mun. Chișinău pentru anul 2020. Proiectul prevede inclusiv lichidarea tuburilor de colectare a deșeurilor din blocurile locative (peste 1.700 de scări) și construcția platformelor pentru colectarea separată a deșeurilor menajere solide.

Consilierii au polemizat referitor la necesitatea platformelor de separare a deșeurilor în curțile blocurilor de locuit, fără a ajunge la un numitor comun.

Ion Ciobanu, consilier PL: Dle Dinari, în calitate de doctor, ce părere ai, e normal ca omul să trăiască cu gunoiul în casă?

Dinaru Cojocaru, consilier PSRM: De ce eu trebuie să decid pentru cetățeni cum să trăiască? Trăim într-o țară democratică.

Ion Ciobanu: Pe domnii socialiști îi invit să nu continue politica Silviei Radu. Ea a avut niște scopuri când a descis tuburile, să câștige alegerile.

(update 15.40) Persoanele supuse represiunilor politice vor fi scutite de plata călătoriei cu transportul public în mun. Chișinău. Un amendament la buget municipal în acest sens a fost aprobat de aleșii locali din CMC, cu 44 de voturi.

(update 15.05) Andrei Năstase: Mai mulți consilieri și locuitori ai comunei Bubuieci solicită recunoașterea comunei drept zonă ecologică nefavorabilă, care prezintă pericol pentru viața și sănătatea locuitorilor ei. Dezastrul ar fi produs din cauza mai multor obiecte amplasate în imediata apropiere a localității, precum: Stația de Epurare, gunoiștea din cariera Purcel, depozitul de deșeuri radiocative, apele puternic poluate ale râului Bîc, Fabrica Avicolă Floreni, Zernoff. Solicităm Parlamentului RM și Comisiei mediu și dezvoltare regională să declare Bubuieciul zonă de catastrofă ecologică.

(update 15.00) Aleșii locali au revenit în ședința CMC, după o pauză de peste o oră și jumătate.

(update 13.20) Aleșii locali au luat o pauză de o oră. La ora 14.20, aceștia urmează să revină la ședința CMC, pentru a da start examinării punctelor de pe ordinea de zi.

(update 13.05) Se pare că aleșii locali nu vor să încalce tradiția de a întinde ședințele CMC până seara târziu. La 3 ore după începerea ședinței de astăzi, consilierii CMC încă propun completări la ordinea de zi, fără a rata șansa de a se acuza reciproc de diverse ilegalități. Cu propuneri a venit și fostul primar, consilierul liberal Dorin Chirtoacă. Acesta a cerut să fie prezentat un raport cu privire la lucrările de la Stația de Epurare: „Anul acesta trebuie să fie finalizate lucrările, că va merge domnul Ceban și va tăia o panglică, asta e realitatea alegerilor, dar lucrurile trebuie să fie făcute calitativ”. Declarația a provocat replici din partea consilierei PSRM Eugenia Ceban: „Luați cei 7 sau 10 liberari care au fost în consiliul de administrare, care au adunat câte 10 mii de lei lunar și au dus la această situație cu putoarea în oraș”. „Vreți să vă adaug ceva putoare în sală sau ce doriți de la mine? Doamna primar general a mun. Chișinău, mai lăsați-i loc lui Ion Ceban. Am impresia că din cauza dvs nu vine la ședința CMC”, a răspuns Chirtoacă.

(update 12.15) Consilierii CMC continuă circul început cu alegerea președintelui ce urma să prezideze ședința de astăzi. Consilierul din fracțiunea Partidului ȘOR, Valeri Klimenko, a ieșit în fața aleșilor locali cu un megafon, pentru a aduce acuzații la adresa colegului său din fracțiunea PSRM, Vasile Chirtoca.

Președintele de azi al ședinței, Victor Poleacov, a declarat că va fi nevoit să cheme Poliția dacă alesul local din fracțiunea partidului Șor nu va elibera tribuna CMC. Acesta l-a acuzat pe Klimenko de încălcarea regulamentului și uzurparea tribunei CMC și a cerut aleșilor locali să voteze un avertisment de eliminare din sala de ședințe până la sfârșitul zilei. Solicitarea nu a întrunit suficiente voturi pentru a fi aprobată.

(update 11.10) De mai bine de o oră, aleșii locali au încercat să aleagă un consilier care va prezida ședința. Conform principiului rotației, astăzi este rândul fracțiunii PCRM. Așa cum singurul reprezentant al PCRM, Nicolae Rusol, a refuzat să conducă întrunirea, PSRM, care urmează, l-a propus pe Victor Poleacov, care nu a adunat numărul necesar de voturi. Consilierii au făcut schimb de replici preț de o oră pe marginea acestui subiect. În cele din urmă, Victor Poleacov a fost votat de 40 de consilieri, ca să prezideze ședința CMC.

(10.10) Aleșii locali din Consiliul municipal Chișinău s-au adunat în ședință, la această oră. Primul subiect de pe ordinea de zi ține de modificarea bugetului pentru anul 2020. Printre alte proiecte ce urmează a fi aprobate figurează și cel cu privire la aprobarea Contractului dintre Primăria mun. Chișinău și cea a comunei Țînțăreni, dar și cel cu privire la îmbunătățirea serviciului managementului deșeurilor menajere solide în capitală.

Urmăriți live:

Ordinea de zi a ședinței:

1. Cu privire la modificarea bugetului municipal Chișinău pe anul 2020.

2. Cu privire la desemnarea consilierilor municipali în Comisia pentru supravegherea corectitudinii desfășurării licitațiilor de obținere a dreptului de locațiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă, proprietatea autorității publice locale a municipiului Chișinău.

3. Despre operarea unor modificări și completări în Regulamentul cu privire la inventarierea clădirilor, construcțiilor și încăperilor izolate, proprietate publică a municipiului Chișinău, aprobat prin decizia nr. 6/28 din 04.10.2018.

4. Cu privire la îmbunătățirea serviciului managementului deșeurilor menajere solide în municipiului Chișinău pe anul 2020.

5. Cu privire la transmiterea mijloacelor fixe (DGETS).

6. Cu privire la stabilirea suprafeței totale a apartamentului nr. din str. Liviu Deleanu nr.

7. Cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Instituției Medico-Sanitare Publice Spitalul Clinic Municipal de Copii nr. 1.

8. Cu privire la transmiterea unor veceuri publice în gestiune economică întreprinderii municipale „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”

9. Cu privire la aprobarea Contractului de societate civilă nr. 375 din 10.02.2017 încheiat între Primăria mun. Chișinău și Primăria com. Țânțăreni.

10. Cu privire la acceptarea donației mijloacelor bănești de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (FEN) pentru achiziționarea unui compactor.

11. Cu privire la aprobarea devizului de cheltuieli pentru construcția complexului de voliere necesare pentru întreținerea cânilor maidanezi, suportate de Întreprinderea Municipală Regia „Autosalubritate”.


Pub