(video) Ședința Parlamentului va continua și mâine. Proiectele votate astăzi de deputați

În ședința de astăzi, deputații au votat o serie de proiecte, prin care auditul extern obligatoriu pentru întreprinderile de stat și municipale, precum și modialitatea de alegere a viceprimarilor de către consiliile locale. Tot astăzi a expirat moratoriul privind programul Cetățenie prin Investiție. Deputații urmau să examineze proiectel de anulare a lege, însă acesta a fost exclus de pe ordinea de zi întrucât lipsea raportul comisiei siszate în fond.

Parlamentul urmează să se convoace și mâine în ședință legislativă.

Foto: UNIMEDIA

(update 15:44) La finalul ședinței, deputații au examinat proiect de lege privind instituirea moratoriului pentru o perioadă de un an, și anume pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2020, asupra controalelor de stat la întreprinderile micro, mici și mijlocii cu perioada de extindere la discreția Guvernului până în 30 iunie 2021. În procedura de vot, însă, deputații nu au putut înțelege câte voturi au fost acumulate, astfel votarea s-a transferat pentru a doua zi.

(update 14:35) Parlamentul modifică Legea privind activitatea de reglementare tehnică. Proiectul de lege a fost elaborat în scopul ajustării activității de reglementare tehnică națională cu prevederile Acordului privind Barierele Tehnice în calea comerțului a Organizației Mondiale a Comerțului. Respectivul acord vizează asigurarea faptului că reglementările tehnice, standardele și procedurile de evaluare a conformității nu sunt nediscriminatorii și nu creează obstacole inutile în calea comerțului.

(update 14: 34) Consiliile locale vor alege în funcția de viceprimar orice persoană, inclusiv din rândul consilierilor. Parlamentul a aprobat, în două lecturi, în ședința plenară de astăzi, modificări ale unor acte legislative. Astfel, după validarea mandatului primarului, consiliul sătesc (comunal), orășenesc (municipal) va alege în funcția de viceprimar orice persoană, inclusiv din rândul consilierilor.

(update 14:21) Întreprinderile de stat și cele municipale de interes public vor fi supuse auditului extern obligatoriu. Parlamentul a aprobat, în lectura finală, modificări la Legea cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală.

(update 14:20) Legea privind societățile pe acțiuni va fi racordată la standardele europene. Proiectul a aprobat în lectura a doua. Proiectul prevede consolidarea drepturilor acționarilor, inclusiv în cadrul convocării și desfășurării adunărilor generale ale societăților, precum și referitoare la exercitarea drepturilor acționarilor cu utilizarea mijloacelor electronice.

(update 14:19) Un proiect de lege care are drept scop îmbunătățirea cadrului legal ce reglementează activitatea Organizațiilor de creditare nebancară (OCN) a fost votat în ședința plenară a Parlamentului.

(update 13:39) Parlamentul a votat un proiect de eficientizare a politicilor în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale. Programul LEADER urmează a fi implementat din surse publice. Proiectele respective vor fi subvenționate în avans cu până la 5% din fondul de subvenționare a producătorilor agricoli.

(update 12:47) Parlamentul a aprobat, în lectura a doua, proiectul de lege pentru modificarea mai multor acte referitoare la activitatea topografică, geodezică, cartografică și geoinformatică.

(update 11:50) Svetalana Rotundu a fost aleasă viepreședintă a fracțiunii PD, iar Igor Vremea- secretar al fracțiunii și membru al Biroului permanent.

(update 11:46) Sergiu Sîrbu a anunțat că cei șase deputați PD care au părăsit partidul au constituit grupul parlamentar Pro-Moldova. Conducătorul grupului va fi Andrian Candu, iar secretar- Sergiu Sîrbu.

(update 11:40) Proiectul de lege privind abrogarea legii Cetățenie prin Investiție a fost exclus de pe ordinea de zi a Parlamentului, din motiv că nu este gata raportul Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, a declarat Alexandru Jizdan. Astăzi expiră moratoriul instituit pe acest program.

(update 11:24) Sergiu Litvinenco a propus includerea pe ordinea de zi a proiectului privind modalitatea de selectarea a membrilor CSM. „Este un proiect care derivă din avizul Comisiei de la Veneția. Comisia a spus tranșant că există o problemă în procedura care este stipulată la momentul de față în lege și anume faptul că politicienii selectează membrii CSM-ului”. Inițiativa nu a întrunit numărul necesar de voturi.

(update 11:15) Audierea directorului Serviciului de Informații și Securitate nu a întrunit numărul necesar de voturi.

(update 11:10) Moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe Aureliu Ciocoi nu a fost admisă în procedura legislativă, a declarat în debutul ședinței Zinaida Greceanîi. Alexandru Slusari și Igor Grosu au spus că nu a înțeles argumentele juridice pentru care moțiunea nu a fost acceptată.

Deputații s-au întrunit în ședință legislativă.


Pub