Comercianții din subterana de lângă Unic îi cer lui Igor Dodon să îi protejeze de Ion Ceban

Chiriașii spațiilor comerciale din pasajul subteran de lângă Unic au adresat o scrisoare deschisă către președintele țării, Igor Dodon, în care îi solicită să le ofere protecție împotriva unei eventuale „capturări raider”.

Foto: UNIMEDIA

„De la ecranul televizorului am auzit că luni aveți întâlnire cu președintele Parlamentului, cu prim-ministrul, cu primarul municipiului Chișinău, că vă înțelegeți reciproc și că este foarte bine când autoritatea se afla în „aceleași mâini”. Și probabil că nu este rău când toate problemele sunt rezolvate înspre binele țării și oamenilor ei. Și dacă astăzi țara este condusă de socialiștii conduși de către dumneavoastră, atunci de ce suntem nevoiți să ieșim la proteste? De ce nu suntem siguri în privința zilei de mâine? De ce tinerii părăsesc această țară, iar pensionarii mor în sărăcie?”, se menționează în textul scrisorii deschise, adresate șefului statului.

Autorii vorbesc despre un „plan secret al primarului”, referitor la parcarea subterană din centrul Chișinăului, pe care ar urma să o construiască noul proprietar al SA „UNIC”.

Chiriașii susțin că acum 2 ani, li s-au dat asigurări că va fi amenajat un scuar în fața magazinului „UNIC”, iar acum au depistat că va exista o parcare subterană cu spații comerciale, ce ar urma să fie unită cu pasajul subteran.

După ce a inspectat pasajul de la intersecția str. Ismail și bd. Ștefan cel Mare, la 11 februarie, primarul general Ion Ceban a anunțat că spațiile comerciale din subteranele capitalei vor fi evacuate, pentru a fi efectuate lucrări de reparație capitală.

Potrivit edilului, peste 80% dintre arendașii care închiriază spațiile comerciale din pasajele subterane au datorii față de Primărie, unul - chiar 13 milioane de lei. Pe de altă parte, directorul SRL-ului care ar avea cele mai mari datorii pentru arendă neagă acuzațiile și spune că s-a adresat și în instanță, iar Curtea Supremă de Justiție a decis că suma pe care agentul economic o datorează Primăriei este de 2,8 milioane de lei.

Reprezentanții Asociației „Subterane Centru” - administratorul care gestionează pasajul - s-au adresat consilierilor fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău, susținând că li s-a făcut o nedreptate și că pot prezenta toate demersurile către autoritatea publică locală în ultimii 12 ani, care ar demonstra că solicitările de a accepta efectuarea lucrărilor de reparație capitală a pasajului subteran au fost ignorate.

Iar astăzi dimineață, comercianții s-a adunat în fața clădirii Primărie, pentru a protesta contra deciziei edilului Ion Ceban de a fi evacuate toate spațiile comerciale din subteranele capitalei, inclusiv cea de la intersecția străzii Ismail și bd. Ștefan cel Mare.


Pub