Proiectul de anulare a legii Cetățenie prin Investiție, exclus din agenda parlamentară în ziua când expiră moratoriul pe program

Proiectul de lege privind abrogarea legii Cetățenie prin Investiție a fost exclus de pe ordinea de zi a Parlamentului, din motiv că nu este gata raportul Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, a declarat Alexandru Jizdan. Totodată, astăzi expiră moratoriul instituit pe acest program.

Foto: UNIMEDIA

Jizdan, care este președintele Comsiei, a spus că săptămâna viitoaere va fi gata raportul asupra proiectului de anulare a programului Cetățenie prin Investiției. „Lipsa raportului presupune că nu putem să îl examinăm în ședința în plen”, a declarat și Zinaida Greceanîi.

În replică, Sergiu Litvinenco a declarat că „astăzi este ultima zi în care este valabil acest moratoriu. Dacă astăzi nu se votează proiectul de anulare a legii, înseamnă că de mâine această lege intră din nou în vigoare, iar cetățenia Republicii Moldova este din nou în vigoare”.

Amintim că la data de 26 iulie 2019 Guvernul Sandu a instituit moratoriu pentru o perioadă de 4 luni asupra recepţionării cererilor noi de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova prin investiții.

La data de 17 decembrie 2019, moratoriul a fost prelungit de către Guvernul Chicu pentru două luni, începând cu 20 decembrie 2019.

Până la instituirea de către Parlament a moratoriului asupra acordării cetățeniei moldovenești prin investiții, au fost procesate și acordate cetățenia Republicii Moldova în cazul a cinci dosare, ceea ce înseamnă acordarea cetățeniei pentru opt solicitanți și membrii familiilor acestora și au fost încasate 545 de mii de euro (aproximativ 10 milioane de lei).

Recent, fracțiunea PAS a declarat că va insista pe anularea legii privind implementarea programului în Republica Moldova.


Pub