(video) Alexandru Slusari, despre expirarea moratoriului privind Cetățenia prin Investiție: „Nu există voință politică de a anula această lege nocivă”

Sergiu Litvinenco, deputat PAS, și Alexandru Slusari, deputat Platforma DA, se arată îngrijorați de faptul că astăzi a fost exlusă de pe ordinea de zi anularea legii Cetățeniei prin Investiție, chiar în ziua expirării moratoriului, precizând că această lege nu este una benefică pentru Republica Moldova, iar de mâine se va putea cumpăra din nou cetățenia. Deputatul socialiștilor, Vlad Batrîncea a menționat că acest lucru a avut loc, deoarece nu s-a avut grijă de acest proiect și că în continuare mai degrabă ar susține moratoriul privind acest program.

Foto: UNIMEDIA

„Atât timp cât nu a fost votat proiectul nr.22 din 2019 care încă mai face parte din așa-numitul pachetul de dezoligarhizare a țării, asta înseamnă că începând cu zua de mâine reintră în vigoare atât legea, cât și actele normative de implementare a legii. Prin urmare, de mâine este iarăși de vânzare cetățenia Republicii Moldova. În Plen, cu capul plecat, fără niciun fel de argument au luat și pur și simplu au repus în aplicare această lege care este în detrimentul interesului național al R. Moldova”, a opinat Sergiu Litvinenco, deputat PAS.

De aceeași opinie este și deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.

„După cum vedem nu există voință politică de a anula această lege nocivă, foarte periculoasă pentru R. Noldova. Moratoriul expiră azi. Se vede că există o înțelegere obscură între Dodon și colegii lui din de la PD,care au promovat această lege, ei atunci au fost împreună și se dorește mai departe să fie transformată Republica moldova în zona gri, în care cu titlu „secret” să fie acordată la dreapta și la stânga cetățenia”, a menționat deputatul Platformei DA.

Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea însă precizează că legea nu a putut fi anulată din cauza unei erori tehnice și din cauza că nu s-a avut grijă de acest proiect de lege. Totodată, acesta a precizat că mai degrabă și-ar dori prelungirea moratoriului pe acest program.

„Noi am susținut și vom susține acest proiect, pur și simplu din cauza unor probleme tehnice, autorii nu au venit la Comisia permamentă a Parlamentului să prezinte proiectul de lege. În sala de Plen se produce deja urltima procedură, dar toate procedurile trebuie de trecut și astăzi fără a da apreciere acestui proiect. S-a vorbit că nu este raportul Comisiei și acesta va fi, s-au dat asigurări. Cineva nu a avut grijă de popriul proiect. S-au dat asigurări din partea tuturor organelor de drept. Există procedură legală. Nimeni nu poate primi cetățenia, este un proces riguros”, a menționat Batrîncea.

Întrebat dacă e pentru prelungirea moratorului, deputatul PRSM a răspuns că „ În condițiile actuale, mai degrabă sunt pentru prelungirea moratoriului, decât nu.”

Amintim că Paddy Blewer, directorul de PR și Comunicare din cadrul companiei H&P Global, care ar urma să implementeze programul în Republica Modova a precizat că programul este capabil să injecteze capital în economia țării și să creeze locuri de muncă, iar criticile aduse programului vin, în mare parte, dintr-o lipsă de înțelegere a proceselor implicate în implementarea acestuia.


Pub