Bagdad interzice deplasările între Irak și Iran din cauza coronavirusului

Autorităţile de la Bagdad, îngrijorate de cele două decese din cauza noului coronavirus anunţate în ţara vecină Iran, au interzis joi intrările cetăţenilor iranieni pe teritoriul Irakului, iar irakienilor să se deplaseze în Republica islamică, transmite AFP.

Foto: UNIMEDIA

Miercuri, chiar în ziua în care Iranul informa despre decesul a doi dintre cetăţenii săi din cauza coronavirusului, ministrul de interne irakian Yassine al-Yasseri anunţa o exceptare de viză pentru cetăţenii iranieni doritori să meargă în Irak.

Imediat, internauţi au lansat haştagul „Închideţi frontiera”, iar trei provincii din sudul Irakului - Missan, Wassit şi Basra -, care au sute de km de frontieră cu Iranul, le-au cerut autorităţilor de la Bagdad să închidă terminalele pentru bunuri şi persoane, transmite Agerpres.

Joi, Ministerul de Interne a revenit asupra deciziei, iar cel al Sănătăţii a anunţat interzicerea intrării în ţară a persoanelor ce vin din Iran, „până la noi ordine”.

„Iranienii au interdicţie de intrare”, a declarat un responsabil de rang înalt, citat de AFP. El a precizat că posturile de frontieră cu Iran sunt deja închise, fiind lăsaţi să treacă doar irakienii care revin în ţară.

Aceştia vor fi examinaţi şi, dacă va fi cazul, vor fi plasaţi în carantină timp de 14 zile, a precizat Ministerul Sănătăţii.

În plus, cetăţenii irakieni nu vor mai avea permisiunea de a se deplasa în Irak.

Pe aeroporturile irakiene sunt testaţi deja toţi călătorii, iar compania aeriană naţională Iraqi Airways şi-a suspendat zborurile spre Iran.

În fiecare an, milioane de pelerini iranieni vizitează locurile sfinte şiite din Irak, un turism religios ce aduce venituri importante acestei ţări.


Pub