Principală  —  IMPORTANTE   —   „De mâine, cetățenia R. Moldova…

„De mâine, cetățenia R. Moldova e din nou de vânzare”. Abrogarea Legii cetățeniei prin investiții, amânată

Imagine-simbol

Proiectul cu privire la anularea Legii cetățeniei prin investiții a fost amânat pentru săptămâna viitoare deși astăzi, 20 februarie, expiră moratoriul instituit asupra legii respective. Transferarea proiectului pentru săptămâna viitoare, propusă de deputatul Alexandru Jizdan, a nemulțumit opoziția, care a precizat că de mâine, cetățenia țării noastre va putea fi din nou cumpărată.

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandru Jizdan, a propus în plenul Parlamentului transferul proiectului pe motiv că lipsește un raport al Comisiei.

Propunerea l-a nemulțumit pe deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

„Astăzi este data de 20 februarie. Este ultima zi când e valabil încă moratoriul la implementarea legii. Dacă azi nu se votează acest proiect de lege, de mâine această lege reintră în vigoare și cetățenia R. Moldova e din nou de vânzare. Am înțeles că și prim-ministrul Chicu a spus că e nevoie, cel puțin, de a amâna implementarea legii și de a extinde moratoriul implicat în luna august”, a precizat Litvinenco.

În replică, Jizdan a precizat că proiectul urmează a fi examinat în cel mai scurt timp: „Acest proiect va trece prin comisie. Eu vă înțeleg. Nu a fost nimic intenționat”.

Anterior, premierul Ion Chicu declara că Guvernul, conform legii, nu mai are posibilitatea de a prelungi moratoriul: „E deja pe dimensiunea Parlamentului să facă acest lucru. Eu cred că trebuie de luat decizia de a amâna termenul pentru această lege, or în caz de anulare a legii, potențialele despăgubiri care ar trebui achitate sunt destul de semnificative”.

Programul de dobândire a cetăţeniei prin investiţie a fost lansat oficial la nivel internaţional pe 5 noiembrie 2018, în cadrul Conferinţei Globale a Reşedinţei şi Cetăţeniei de la Dubai, la care a fost prezent şi ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici.

În timp ce autorităţile prezintau Programul drept „o şansă unică” prin care vor fi atrase investiţii de 1,3 miliarde de euro, experţii anticorupţie, dar şi deputaţi din opoziţie, declarau anterior că oferirea cetăţeniei unor investitori străini comportă riscuri majore pentru securitatea statului şi ar putea afecta regimul liberalizat de vize cu UE, de care beneficiază R. Moldova.