duminică, 24 martie, 2024
18.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeIurie Ghilaș: 2020 este un an special, de aceea ne-am propus să avem și...

Iurie Ghilaș: 2020 este un an special, de aceea ne-am propus să avem și noi o abordare specială în acest sezon

Recomandate

Anul 2020, fiind declarat anul internațional al sănătății plantelor, vine să crească mai mult gradul de conștientizare asupra importanței sănătății plantelor, oferind o oportunitate unică pentru profesioniștii în domeniul protecției plantelor.

În acest context, compania AgroDoctor a organizat un ciclu de seminare pe teritoriul țării, în cadrul cărora a prezentat fermierilor metode eficiente de menținere sub control a bolilor și dăunătorilor plantelor, dar și realizat mai multe recomandări la acest subiect.

„Anul 2020 este unul special, de aceea ne-am propus să avem și o abordare specială pentru acest sezon. Vom opta pentru tehnologii optimizate de producere, ce vor permite menținerea sub control a organismelor nocive. Vorbim de utilizarea corectă a produselor de uz fitosanitar, ce oferă o eficiență sporită. Condițiile climaterice dificile impunimplementarea noilor metode. În acest context, am devenit distribuitori exclusivi e teritoriul țării a fertilizanților foliari Agronutrition, aceștia fiind mai eficienți, dar și propunem fermierilor soluții complexe”, a menționat Iurie Ghilaș, directorul companiei AgroDoctor.

Îngrășămintele foliare devin tot mai apreciate de fermieri, mai ales în condițiile în care pot acoperi rapid carențele de nutriție apărute pe parcursul perioadei de vegetație. Nicolae Răducanu, reprezentantul companiei Agronutrition pentru România și Moldova, a prezentat în cadrul seminarului gama disponibilă pentru fermierii din țară.

„Suntem un producător sută la sută francez, iar fermierii se pot bucura de îngrășăminte foliare de calitate premium la prețuri accesibile. Totodată, investim în cercetare și dezvoltare, avem rețete unice și originale. Plus, produsele conțin adjuvanți care fac produsele mai eficiente. Îngrâșămintele noastre se potrivesc pentru toate culturile crescute în Moldova, vorbim atât de cele din sectorul legumicol, pomicol, viticol, cât și culturi de câmp, acoperind necesarul de nutriție. Îngrășămintele foliare sunt eficiente chiar și în condițiile în care alte tipuri de îngrășăminte nu pot fi aplicate”.

În cadrul companiei AgroDoctor sunt disponibile îngrășămintele solubile în apă marca Bui, care s-au afirmat pe piață datorită faptului că nu conțin metale grele sau clor și conțin micronutrienți sub formă de chelați.

„În acest an, Uzina Chimică Bui, specializată în producerea îngrășămintelor solubile în apă, împlinește 25 de ani de activitate. Furnizăm îngrășămintele în 15 țări, inclusiv Moldova. Scopul nostru este de a dezvolta produse eficiente. Noile îngrășăminte cu micronutrienți chelați, care sunt din ce în ce mai solicitate pe piață, au și o eficiență mai înaltă. Avantajul îngrășămintelor solubile în apă Buiskiy este acela că nu conțin metale grele și clor. Tot mai mulți consumatori aleg să consume produse cu un nivel redus de reziduuri, iar îngrășămintele noaste asigură recolte înalte de calitate foarte bună”, a menționat Alexei Soșa, șef-adjunct al departamentului Comerț Exterior în cadrul Uzinei Chimice Bui.

Despre scheme de protecție a culturilor recomandate pentru acest sezon a vorbit Ivan Roșior, reprezentantul companiei Avgust în Moldova.

„Scopul seminarului este de a pregăti fermierii pentru noul sezon. Punem accent, în special, pe modul în care sunt realizate tratamentele, care sunt aspectele ce nu trebuie omise. Pe lângă aplicarea tratamentelor în termeni optimi, recomand fermierilor să țină cont de calitatea apei utilizate la producerea soluției de lucru. Astfel, producătorii trebuie să verifice pH-ul apei și cât de curată este aceasta. Un alt aspect important este respectarea ordinii în care sunt adăugate produsele. Chiar dacă aceste lucru par a fi minore, sunt unele dintre greșelile des făcute care reduc eficiența tratamentelor”, a specificat Ivan Roșior.

Baza recoltelor înalte începe a fi pusă în momentul însămânțării câmpurilor cu material semincer de calitate. În cadrul seminarului, Nicolae Schițco, reprezentantul Saaten Union în Republica Moldova, partenerul AgroDoctor, a prezentat portofoliul consacrat acestui sezon.

„Portofoliul Saaten Union pentru Republica Moldova include semințe pentru culturile de primăvară: porumb, floarea soarelui, păioase de primăvară, mazăre și soia. Pentru cultura porumbului în zona de nord a țării recomand hibridul Sum 405, care a înregistrat rezultate bune de-a lungul timpului, dar și Sum 305 și Replik. Pentru floarea soarelui recomand hibridul Paraiso 102 CL – numărul unu după vânzări, și Marquesa CL, care în ultimii trei ani ocupă suprafețe tot mai importante. Pentru culturile de primăvară avem disponibile orzoaica – Fandaga, soia – soiul Korana și pentru mazăre – Torpedo. Recomand fermierilor să respecte termenii de însămânțare, astfel se vor bucura de recolte pe măsura așteptărilor”.

Fermierii prezenți la eveniment au putut beneficia de recomandări actuale pentru acest sezon.

„Producem legume în teren protejat, în câmp deschis, dar și culturi de câmp. Suntem al treilea an clienții companiei Agrodoctor. Este deosebit de importantă calitatea recoltei de legume pe care o obținem, nu doar ca aspect, ci și conținut. De aceea, ținem cont de recomandările companiei și utilizăm produsele propuse. În cadrul seminarului au fost prezentate și îngrășămintele foliare – produse noi, pe care încă nu le-am testat, însă în acest an, cred că o să le testăm”, Lilian Borodache, producător legume și culturi de câmp.

„Creștem culturi de câmp tradiționale: porumb, grâu, orz, soia și floarea soarelui. Deja de 4 ani utilizăm produsele recomandate de Agrodoctor, ne-am convins de calitatea acestora. Pentru protecție culturilor, optăm pentru erbicidele, insecticidele și fungicidele care ni le recomandă reprezentanții companiei și suntem mulțumiți de rezultate. Astfel, circa 95% din produsele utilizate la protecția culturilor sunt furnizate de această companie”, Alexandr Lucaș, producător culturi de câmp.

Compania AgroDoctor pune la dispoziția fermierilor scheme complexe de protecție și fertilizare a culturilor agricole, eficiente și economic profitabile.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale