(audio) Igor Volnițchi: Posibil ca grupul Candu să fi plecat, după ce alte două grupări din PD au făcut front comun

Partidul Democrat ar putea să își consolideze forțele, iar cele două grupări rămase în formațiune ar putea, în continuare, să se manifeste ca un tot întreg. Cel puțin asta crede analistul politic Igor Volnițchi. Într-un comentariu oferit pentru UNIMEDIA, expertul afirmă că grupul Candu ar putea să se dezvolte pe altă filieră, reieșind din faptul că membrii acestuia sunt foarte activi în raioane.

Foto: UNIMEDIA

Volnițchi spune că ceea ce s-a întâmplat astăzi era de așteptat, întrucât era bine-cunoscut faptul că în cadrul Partidului Democrat erau 3 grupări mari de influență și că lucrurile nu mergeau chiar bine, iar asta prevestea scindările.

„Astfel de cazuri, dacă să ne referim la situația politică în general, sunt destul de frecvente în politica moldovenească, începând cu anul 1995 când s-a produs prima mare scindare politică, mă refer la partidul de guvernare de atunci și terminând cu cele mai noi scindări, din ultimii ani, care au vizat PL, PLDM, PCRM, adică e un proces oarecum firesc pentru democrații atât de firave precum e cea a RM”, a declarat Igor Volnițchi pentru UNIMEDIA.

„Cu siguranță grupul Candu, daca îi putem spune așa, are deja pregătit planul B. Am urmărit niște evenimente importante de amploare locală, care au avut loc în ultimele săptămâni la Sângerei, la Drochia, dacă nu greșesc, e vorba și de alte localități, însăși activismul acestui grup în teritoriu vorbește despre faptul că ei au planuri mari în politica moldovenească. Să vedem însă, dacă se vor realiza. Cât despre formă, ei se pot manifesta pe diverse paliere, se pot manifesta ca un grup parlamentar distinct, urmând ca ulterior în baza acestui grup să fie dezvoltat un proiect politic. Se pot manifesta fuzionând cu cineva, se pot manifesta preluând unul din partidele existente, situații de care am mai avut în Republica Moldova, orice scenariu este valabil în cazul grupului Candu”, a mai precizat Volnițchi.

Întrebat dacă unii membri ai PD ar putea să părăsească formațiunea, expertul politic a spus că cel mai probabil scindare nu va mai fi.

„Or, ultima ședință a Consiliului Politic Național al Partidului Democrat a transmis un mesaj foarte clar că între cele două grupuri s-a ajuns la un compromis, există o coeziune, vedem că începând cu ziua de sâmbătă mai mulți exponenți ai celor două grupuri au devenit vicepreședinți ai PD au venit în funcții de mare răspundere, inclusiv, răspundere politică, vedem că acest grup se manifestă unitar chiar și în raport cu ceea ce s-a produs astăzi, cu scindarea PD-ului. Prin urmare, putem deduce că, cel puțin la aceasta etapă, celelalte două grupuri fac front comun, nu este exclus că anume faptul că cele două grupuri au ajuns la un numitor comun ar fi determinat grupul Candu să ia decizia care a luat-o.

Cu siguranță, toate acțiunile din perioada imediat următoare, care vor viza PD-ul vor presupune și acest front comun al grupurilor respective. Se va ajunge la o înțelegere cu PSRM, privind crearea unei coaliții de guvernare, că se va ajunge la o înțelegere cu PSRM privind colaborarea pe o platformă parlamentară, fără a se face o alianță oficială. Toate aceste scenarii sunt valabile dar cu siguranță ele toate presupun coeziune între cele două grupuri menționate care au rămas în continuare în cadrul PD-ului. Nu este exclus chiar că ele își vor înceta activitatea ca și grupuri aparte și PD-ul în continuare se va manifesta ca un tot unic”, a conchis Igor Volnițchi.

UNIMEDIA amintește că Andrian Candu, în frunte cu alți 5 deputați din PD, au anunțat că părăsesc fracțiunea. Candu, a declarat că Partidul Democrat a fost mereu formațiunea ce a înclinat balanța politicului moldovenesc spre dreapta. „PD astăzi, cu regret, își pierde din eficiență și imporanță, intrând în amorțire. Sunt multe disensiuni în PD”, a declarat Candu, la o conferință de presă.


Pub