Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Decizia luată de PDM cu…

Decizia luată de PDM cu privire la moțiunea de cenzură împotriva ministrului MAEIE

Deputații democrați s-au întrunit cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, miercuri, 19 februarie, în ședință la Parlament, unde au discutat despre moțiunea simplă de cenzură înaintată de ACUM împotriva lui Ciocoi. Potrivit unui comunicat emis de Partidul Democrat, fracţiunea PDM şi-a reiterat caracterul condiţionat de susţinere a Guvernului Chicu.

Comunicatul emis de PDM:

Membrii fracţiunii au luat act de explicaţiile ministrului Ciocoi, care a spus că regretă această exprimare nereuşită şi îşi cere scuze în faţă  cetăţenilor Republicii Moldova şi veteranilor războiului de pe Nistru. Totodată, şeful diplomaţiei moldoveneşti a menţionat că parcursul european şi implementarea Acordului de Asociere cu UE  rămân  priorităţi ale politicii externe a ţării.

Deputaţii democraţi au solicitat ministrului de Externe să promoveze o politică externă în interesul naţional, ghidându-se de prevederile Constituţiei şi a Acordului de pace din 1992.

Fracţiunea PDM şi-a reiterat caracterul condiţionat de susţinere a Guvernului Chicu şi promovarea pe plan extern a mesajului privind recunoaşterea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în limitele hotarelor sale recunoscute internaţional.

Membrii fracţiunii PDM l-au preîntâmpinat pe ministrul de Externe, dar şi pe alţi miniştri din actualul guvern, să se ocupe nemijlocit de activitatea executivă şi să se abţină de la declaraţii politice, care dezbină societatea”.

Platforma DA a înaintat, miercuri, 13 februarie, în plenul Parlamentului de la Chișinău moțiunea simplă asupra politicilor efectuate de către Ministerul de Externe și Integrării Europene al R. Moldova.

Noi nu avem nevoie de o politica externă așa-numită ,,echilibrată”, care să promoveze interesele străine și de conjunctură. Noi avem nevoie de o politică externă consecventă, consistentă si predictibilă, care să promoveze doar interesele naționale ale țării noastre, în care integrarea europeana este obiectivul strategic major, deopotrivă cu stabilirea și promovarea colaborări cu toate statele, în baza principiilor fundamentale ale dreptului internațional. Nu factorul geografic sau militar trebuie să determine poziția noastră față de un stat sau altul, ci interesele noastre naționale față de acestea”, se spune în textul moțunii.

Fostul democrat, Andrian Candu, care miercuri, 19 februarie a anunțat că împreună cu alți 5 colegi de ai săi pleacă din PDM, e declarat că va susține moțiunea simplă împotriva ministrului de Externe.