‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
10 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducătorii din țară au majorat suprafețele irigate cu 3352 ha, în anul 2019

Producătorii din țară au majorat suprafețele irigate cu 3352 ha, în anul 2019

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Chiar dacă cultivarea legumelor este considerată o afacere profitabilă, de-a lungul timpului mulți legumicultori din țară au abandonat activitatea. Potrivit producătorilor, pe lângă barierele provocate de importul seminficativ, dar și cerințele „neloiale” impuse de magazine un motiv al reducerii producerii este reducerea suprafețelor irigate.

De la 1 221 mii tone de legume produse în 1980, a urmat o scădere considerabilă la 364 mii tone în anul 2000, iar acum am ajuns să producem circa 280 de mii de tone de legume (anul 2018), potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Totodată, și alți producători agricoli agricoli optează pentru anumite culturi, inclusiv datorită faptului că nu necesită irigare.

Însă, seceta și temperaturile înalte au ajuns a fi tot mai des întâlnite și „impun” producătorii să identifice soluții pentru a face față acestor fenomene. În ultimii ani, tot mai mulți fermieri solicită suportul statului pentru instalarea sistemelor de irigare. Astfel, în anul 2019 aceștia au solicitat subvenții pentru instalarea sistemelor de irigare pe o suprafață de 3352 ha terenuri agricole.

Conform datelor oficiale, actualmente în Republica Moldova sunt 88 de sisteme de irigare, construite în perioada sovietică. Dintre acestea, doar 10 sisteme de irigare au fost reabilitate în perioada anilor 2010-2015, cu fondurile Guvernului SUA în cadrul Programului Compact. Sistemele de irigare au asigurat în 2019 irigarea a 10 la sută din terenurile agricole din Republica Moldova.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›