Ion Chicu: Sărăcia în Moldova este o consecință a faptului că lumea tot mai puțin crede în viitorul acestui stat, în instituțiile publice

Premierul Ion Chicu susține că sărăcia în Moldova este o consecință a faptului că „lumea tot mai puțin crede în viitorul acestui stat, în instituțiile publice și tot mai puțin lasă loc de speranță tinerilor, care în pofida unor salarii deja acceptabile, totuși pleacă, pentru că nu este încredere în ziua de mâine”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței Colegiului MAI, iar șeful Guvernului a cerut tuturor angajaților cu epoleți „să promoveze încrederea în rândurile populației”.

Foto: captura foto

„Anul 2019 a fost unul specific și cu multe turbulențe politice, mai multe campanii electorale, 3 guverne, mai mulți miniștri. Faptul că s-a reușit menținerea stabilității ordinii publice în țară la nivelul necesar este inclusiv și în primul rând efortul efectivului MAI, de la cel mai mic rang până la conducerea ministerului”, a menționat premierul.

„Am inițiat desfășurarea ședințelor lărgite ale Colegiilor tuturor ministerelor din țară, inclusiv pentru a discuta rezultatele anului 2019, an din care toți, toată societatea, dar inclusiv funcționarii din instituțiile publice trebuie să extragă multe lecții, o să le extragem. RM este un stat stabil, pe parcursul anului trecut, datoria statului s-a diminuat, deși erau foarte multe speculații că ne ducem spre default sau dezastru economic. Impresia eronată că Republica Moldova trăiește doar datorită suportului financiar extern trebuie combătută. În 2019, ponderea asistenței financiare externe nerambursabile a fost de 2,4%, din totalul de cheltuieli ale RM”, a mai subliniat Ion Chicu.

În context, premierul le-a cerut reprezentanților MAI să fie „promotori ai stabilității și solidității statului RM”: „Avem o perioadă dificilă deja de mai mulți ani și sărăcia nu este factorul principal, ci este o consecință a faptului că lumea tot mai puțin crede în viitorul acestui stat, în instituțiile publice și tot mai puțin lasă loc de speranță tinerilor, care în pofida unor salarii deja acceptabile, totuși pleacă, pentru că nu este încredere în ziua de mâine. Vă rog să promovați acest mesaj de încredere în ziua de mâine în primul rând în interiorul MAI.

Altă solicitare a vizat „implicarea poliției în educarea patriotică a tineretului”, inclusiv în școli: „Domnule ministru, o să vă rog să veniți cu propuneri cum să înrolăm Poliția în această sarcină”.

Prim-ministrul a transmis un mesaj și către cetățeni: „Ne preocupăm ca cetățeni mai mult de drepturi și uităm de responsabilități. Să nu încurcăm democrația cu necesitatea respectării legislației”.


Pub