(video) Escaladarea conflictului în Donbas. Un soldat ucrainean, ucis după ce separatiștii au atacat poziții ale Forțelor Unite

Forțele separatiste din regiunea Donbas, estul Ucrainei, au deschis focul în această dimineață împotriva pozițiilor trupelor ucrainene. Armata ucraineană a raportat un mort și patru răniți, iar unii oficiali spun că acest atac este cel mai violent din ultimii ani, informează Unian.net.

Foto: ghall.com

La această oră, luptele care s-au desfășurat în apropierea așezărilor Novotoshkovskoye, Orekhovo, Krymskoye, Khutor Volny începând cu ora 05:00 dimineața, s-au încheiat, iar militarii ucraineni au redobândit controlul asupra liniei de demarcație.

Acest atac afectează un efort de pace fragil convenit în luna decembrie a anului trecut, la o întâlnire la Paris a liderilor Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei.

Potrivit informațiilor, militanții au tras focuri și asupra zonele rezidențiale.

Unian.net scrie că militanții separatiști au folosit aruncătoare de mine, lansatoare de grenade și mitraliere de calibru mare, arme interzise prin Acordul de la Minsk, încercând să avanseze pe linia de demarcație.

„Dintre apărătorii ucraineni, din păcate, unul a fost ucis, patru au fost răniți ușor, aceștia beneficiază de asistență medicală. Inamicul a raportat un mort și cinci răniți grav. Inamicul a cerut un regim de tăcere”, scrie serviciul de presă al Comandamentului Operaţiunii Forţelor Unite.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski a calificat atacul „forțelor de ocupație ruse” de marți, 18 februarie 2020, drept o încercare de a perturba procesul de pace din Donbass.

„La cinci ani de la tragedia din Debaltsev, militanții ocupanți au pus în scenă o provocare cinică. În această dimineață, au atacat pozițiile Forțelor Unite în apropierea așezărilor Novotoshkovskoye, Orekhovo, Krymskoye, Khutor Volny. În timpul atacului, s-a tras din arme interzise prin acorduile de la Minsk”, a scris președintele pe canalul său de Telegram.

Liderul de la Kiev a mai spus că astăzi va fi convocat în ședință Consiliul Național de Securitate și Apărare în cadrul căreia va fi examinată situația și vor fi luate decizii referitor la următoarele acțiuni.

Acest atac este al doilea în acest an, după luptele din 10 ianuarie, anul curent. Atunci, armata ucraineană a anunţat că un soldat a fost ucis şi altul rănit.

Aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise în conflictul ucrainean, de la ibucnirea lui în 2014, potrivit estimărilor Naţiunilor Unite.


Pub