Moldovenii au săvârșit aproape 30 de mii de infracțiuni, în 2019. Raioanele în care a crescut criminalitatea

Aproape 30 de mii de infracțiuni au fost înregistrate de Poliție, pe parcursul anului 2019, în Republica Moldova, situația criminogenă fiind puțin mai bună decât în 2018. Totuși, în unele raioane, numărul de crime a crescut. Datele au fost prezentate de șeful Inspectoratului General al Poliției, Vadim Cojocaru, la ședința de astăzi a Colegiului MAI.

Foto: antena3.ro

Potrivit șefului IGP, din numărul total de 29.118 infracțiuni înregistrate în anul trecut, cele mai multe (51%), au fost săvârșite contra patrimoniului. Cu referire la categoriile de infracțiuni, o diminuare se atestă la cele deosebit de grave (cu 12 mai puține decât în 2018) și cele grave (cu 1. 247 mai puține). Pe de altă parte, a crescut numărul crimelor excepțional de grave, a celor mai puțin grave și a celor ușoare.

O creștere esențială s-a atestat la următoarele infracțiuni: răpiri de unități de transport, violuri și omoruri. Numărul cazurilor de vătămări intenționate grave, jafuri, pungășii și șantaj s-a diminuat. Totodată, în 2019 au fost mai multe omoruri decât în 2018, dar mai puține violuri și cauzuri de trafic de copii.

În raioanele Orhei, Nisporeni, Ștefan Vodă și Hîncești, precum și în cectorul Buiucani al mun. Chișinău s-a înregistrat o creștere la categoria infracțiuni excepțional de grave.

Din totalul de 167 de omucideri, 165 dintre făptași au fost identificați, iar la Procuratură au fost trimise 135 de cazuri.

Vadim Cojocaru a prezentat și date despre delincvența juvenilă pentru anul trecut. Astfel, în 2019, 664 de infracțiuni au fost comise de către minori și cu participarea acestora (1.215 minori), majoritatea cu vârsta cuprinsă între 16 și 17 ani. Numărul infracțiunilor săvârșite de minori este în descreștere față de anul 2018 cu peste 3%. Pe de altă parte, creșterea delincvenței juvenile s-a atestat în sectorul Botanica din mun. Chișinău și în raioanele Călărași, Cantemir și Rezina. Potrivit statisticii, circa 96% dintre infractorii minori au săvârșit infracțiuni pentru prima dată.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, creșterea numărului cazurilor de suicid, tentativelor de suicid și a fugii de acasă sau din centrele în care sunt plasați provoacă îngrijorări.


Pub