Testele pentru depistarea coronavirusului de tip nou au ajuns în Republica Moldova

Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) a recepționat din Germania, astăzi, 18 februarie, un set de teste pentru detectarea virusului ce cauzează COVID-19, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății.

Foto: UNIMEDIA

Setul de teste pentru determinarea virusului Coronavirusul de tip nou (SARS-CoV-2) este stocat în condiții speciale în Laboratorul virusologic din cadrul ANSP.

Laboratorul este parte componentă a reţelei Europene de laboratoare în diagnosticare a gripei și altor infecții virale, acreditat de Organizația Mondială a Sănătății, ilegibil pentru efectuarea investigațiilor molecularo-genetice din biosubstratele umane, dotat cu echipament performant pentru efectuare investigațiilor în timp real (rRT-PCR) la virusuri (inclusiv Coronavirusul de tip nou) și completat cu specialiști în domeniul dat.

Investigațiile de laborator la detectarea virusului SARS-CoV-2 vor fi efectuate de la persoanele care întrunesc definiția de caz a OMS, cu criteriile stipulate în ordinul MSMPS nr.81 din 24 ianuarie 2020 „Cu privire la măsurile de prevenire și control al infecției cu Coronavirusul de tip nou (2019 - nCov)”.

Responsabil pentru colectarea și transportarea materialului biologic pentru investigații de laborator la Coronavirusul de tip nou (SARS-CoV-2) la Agenția Națională pentru Sănătate Publică este IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorba”, care va efectua aceste proceduri conform Ghidului Național de reglementări pentru transportarea substanțelor infecțioase 2019.


Pub