CtEDO a condamnat Republica Moldova în dosarul „Gemenii”. Statul, obligat să plătească venitul ratat și să reîntoarcă clădirea reclamanților

Republica Moldova a fost condamnată definitiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în dosarul Casei de Comerț „Gemenii” S.A., la 14 ani de la depunerea cererii. Prin urmare, Guvernul este obligat să plătească venitul ratat și să reîntoarcă clădirea și terenul înstrăinat asociației „Ojog și Alții”.

Foto: ZDG

Decizia definitivă a CtEDO a fost pronunțată astăzi, 18 februarie 2020. Curtea a decis că statul pârât trebuie să întoarcă solicitanților în comun (Ojog și Alții) până la 18 mai 2020, 36,55% din clădire care încă mai erau proprietatea reclamanților până la 20 iulie 2005, împreună cu terenurile adiacente, toate scutite de orice grevări, plus orice impozit care poate fi perceput.

În caz contrar, statul va trebuie să plătească reclamanților în comun, în același termen, 2.120.000 euro.

De asemenea, că statul pârât trebuie să plătească solicitanților în comun, în aceeași perioadă de trei luni, următoarele sume:

- 1.500.000 de euro cu titlu de de venit ratat;

- 5.000 de euro, la care se adaugă orice impozit care poate fi perceput cu titlu de daune morale;

- 10.000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli de judecată;

În cazul în care statul nu-și va respecta obligațiile, de la expirarea perioadei de trei luni indicate de CtEDO, va trebuie să se plătească o dobândă pentru sumele menționate mai sus, cu o rată egală cu rata de creditare a Băncii Centrale Europene de trei puncte procentuale.

Prin decizia definitivă a Curții Supreme de Justiției din 6 februarie 2003 a fost dispusă lichidarea societății, iar pe 3 martie 2004 CSJ a dispus distribuirea activelor societății.

„Dosarul se referă la admiterea abuzivă a unei revizuiri cu 15 ani în urmă. Interesant în acest dosar este că statul trebuie să plătească milioane de euro pentru litigiile dintre privați. El nu ar fi plătit nimic dacă judecătorii nu ar fi dat-o cu oiștea în gard. Apropo, admiterea revizuirii a avut loc după ce CEDO a început să condamne Moldova pentru casarea neregulamentară a hotărârilor judecătoreşti irevocabile. Nu cred că judecătorii nu îşi dădeau seama ce au făcut! Interesant este dacă cineva va răspunde material pentru acest prejudiciu”, a comentat preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea.

„O adevărată provocare pentru autorități este cum să nu plătească cele EUR 2.1 milioane. (...) Probabil că o altă provocare va fi plata celor EUR 1.5 milioane în termen de 3 luni, însă aici nu cred că sunt alternative”, a mai scris Gribincea.

Potrivit Ziarului de Gardă, la 16 aprilie 2019, compania „Twins Estate” SRL care deține brandul Rogob, a primit acordul Consiliului Concurenței de a prelua controlul unic asupra „Consens Imobil Invest” SRL, care are aceeași adresă juridică cu SA „Gemenii”.


Pub