(video) Ping pong pe declarația privind parcursul european: „Au venit cu un document, scris pe genunchi în troleibuz, iar acum bagă strâmbe”

Discuții aprinse între deputați pe marginea textului unei declarații, privind confirmarea parcursului european al Republicii Moldova. Documentul a fost discutat de către PAS, Platforma DA și PD, dar se pare că nu a mai ajuns la o etapă finală. Cele trei formațiuni se acuză reciproc de tărăgănare intenționată, pentru a crea situații favorabile pentru anumite negocieri unui sau altui partid. Între timp, unele voci afirmă că această declarație ar fi folosită drept șantaj împotriva socialiștilor, pentru a obține mai multe beneficii.

Foto: UNIMEDIA

„De două săptămâni încercăm să ne întâlnim cu reprezentanții PD pentru a definitiva textul final al Declarației pentru reconfirmarea vectorului european și promovarea consecventă a cursului strategic și ireversibil de Integrare Europeană. Deși colegii din PD au avut o contribuție consistentă la elaborarea documentului prin schimbul de email-uri, totuși au evitat să discutăm pe viu pentru a finaliza documentul. Ieri noaptea am înțeles de ce”, a scris pe pagina sa de Facebook, vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, care a publicat și textul documentului.

Textul Declarației / Sursa:Facebook

Răspunsul nu s-a lăsat mult așteptat, iar democratul Dumitru Diacov spune că PAS a venit inițial cu o declarație „scrisă pe genunchi, în troleibuz”, iar PD a rescris-o.

„Referitor la mult pătimita declarație privind ireversibilitatea cursului European. Nu vreau să vin cu calificative, să vorbesc despre aspectele morale ale multiplelor declarații care s-au făcut pe marginea acestui subiect, din care reiese că PAS și DA rămân eroii zilei, iar PD ar pune piciorul în prag. Vă propun în schimb să citiți cele 3 texte, varianta inițială a colegilor PAS și DA, a doua variantă completată propusă de noi, pe care suntem oricând gata să o votăm; și ultima "contribuție" a celor de la DA, în care numai despre integrarea europeană nu este vorba. Mă întreb dacă nu cumva intenționat se aduc amendamente colaterale pentru a face imposibilă votarea unei declarații răspicate privind reconfirmarea vectorului european și promovarea consecventă a cursului strategic de Integrare Europeană a Republicii Moldova”, se întreabă Dumitru Diacov.

În schimb, cei din Platforma DA, spun că vor niște prevederi exacte în textul declarație și nu exclud că această declarație este folosită ca pârghie de șantaj.

„Nu exclud că această idee că cineva din PD încearcă cumva în stilul tradițional să joace cu Dodon, folosind și Platforma DA și PAS. Iată de ce suntem mai exigenți. Nu este jocul nostru. Ieri, Igor Munteanu a răspuns cu propunerile Platformei DA. [...] Cerem misiune specială a UE aici, pentru justiție. Luptăm contra corupției și confiscarea averii, că adoptăm legea lui Magnițki, constatăm caracterul unitar al Republicii Moldova și nu mai admitem cesiuni unilaterale din partea Transnistriei. Dacă votăm această declarație, aceasta să fie plină de conținut pro UE. [...] Să spunem clar: că încercăm orice aderare a UE în structurile Eurasiaticei”, a precizat vicepreședintele Platformei DA Alexandru Slusari.

Între timp, juristul PAS, Sergiu Litvinenco, afirmă că Mihai Popșoi a discutat cu cei din PD cu privire la declarație.

În schimb, socialiștii sunt împotriva acestei idei. Vlad Bătrîncea spune că se zvonește că ar fi o coagulare de voturi în susținerea acestei declarații. „Eu am văzut textul acelei declarații și în afară de un set de lozinci nu am văzut nimic nou. Este o încercare de a promova o declarație de dragul declarației”, a conchis acesta.

Democrații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu spun că ar susține o asemenea declarație. „Înțeleg că colegii din PD nu s-au prezentat la această ședință (n.r. ședință PAS – Platforma DA – PD cu privire la declarație). Aș vrea să știu și eu de ce nu s-a prezentat la ședință”, afirmă Candu. Iar Sergiu Sîrbu conchide că ar susține cu ambele mâini votarea unui proiect de hotărâre.


Pub