Directoarea Institutului Oncologic: Problema cea mare în Moldova este depistarea tardivă a cancerului

Potrivit Larisei Catrinici, directoarea Institului Oncologic din Chișinău, în Republica Moldova problema cea mare este depistarea tardivă a cancerului.

Foto: Puterea a Patra

„Problema nu este atât creșterea numărului de cazuri noi, ci în care etapă a evoluției îl depistăm. Dacă noi depistăm 200 de cazuri la 100 de mii de oameni, pentru comparație, în Franța se depistează 500 de cazuri la 100 de mii de oameni. La noi decedează jumătate din cei depistați cu cancer, fiindcă vin în stadii tardive”, a explicat Larisa Catrinici, șefa Institutului Oncologic.

„Noi atingem undem 230 de cazuri noi la 100 de mii de oameni, pe când Franța are 500, Germania-400”, spune Larisa Catrinici.

Potrivit medicului, „cert este faptul că această maladie apare mai mult atunci când persoana este surmenată. De aceasta vedeți că medicii recomandă un mod sănătos de viață pentru prevenirea maladiilor grave. Avem un ritm vital care nu întotdeauna confirmă capacitatea omului. Este foarte important ca omul să doarmă în conformitatea cu regimul stabilit al organismului. Este recomandat să dormim între ora 23:00 până la ora 1:00. Alimentația corectă”.

Cel mai des întâlnit tip de cancer în Republica Moldova este cel ce colorectal, urmat de cancerul mamar. Pe locul trei se situează cancerul pielii, urmat de cancerul pulmonar și cel al prostatei. „Structura ierarhizării cancerului după locul apariției nu deviază de la alte țări. Alta este că în alte țări cancerul pulmonar este la un nivel mare de depistare. La noi în acest caz este o tragedie. Dacă noi depistăm 300 de cazuri, practic 250 de oameni mor în primul an după depistare”.


Pub