04:36:25 18.04.2024
Stiri

Antrenorul căruia i s-a INTERZIS să antreneze la echipa de fotbal Under 19: Adrian Sosnovschi: „Sunt convins că lucrurile erau deja stabilite, nici Guardiola să fi venit nu era acceptat la U19”

Sport 18.02.2020 10:20 Vizualizări5819 Autor: Vitalie Hadei
Antrenorul căruia i s-a INTERZIS să antreneze la echipa de fotbal Under 19: Adrian Sosnovschi: „Sunt convins că lucrurile erau deja stabilite, nici Guardiola să fi venit nu era acceptat la U19” fc-sheriff.com


Și-a întocmit un plan de acțiuni ambițios, a urmărit potențialii fotbaliști pe care să-i convoace și avea deja o strategie pentru meciurile amicale, dar mai ales pentru miniturneul de calificare din toamna anului 2020. Însă totul a rămas doar la nivel de intenții, pentru că președintele Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Leonid Oleinicenco, s-ar fi opus ca dânsul să ajungă selecționer al naționalei Under 19. Este vorba de fostul internațional moldovean, Adrian Sosnovschi.

Fostul fundaș, care a trecut pe la mai multe echipe din Rusia, iar ulterior și-a trecut în cont și titlul de cel mai bun antrenor moldovean, este indignat de faptul că nu a fost lăsat să lucreze la Under 19, chiar dacă a sa candidatură a fost înaintată de Școala Federală de Antrenori și Comitetul de Antrenori.

„Este un caz fără precedent când un candidat propus de Școala Federală de Antrenori și Comitetul de Antrenori nu este aprobat de Comitetul Executiv. Ulterior, ei au modificat componența Comitetului de Antrenori și a fost aprobat Iurie Ciunciuc. Eu nu am nimic împotriva dânsului, dar nu pot înțelege de ce eu, care am făcut studii șapte ani, am obținut inclusiv licența PRO, nu am fost bun pentru postul de selecționer la U19? Oficial, nimeni nu mi-a explicat nimic, doar am văzut că la U 19 a fost aprobat un antrenor care nu are nici licența A. Din informațiile de care dispun, însuși președintele FMF, Oleinicenco, s-a opus ca eu să ajung la cârma echipei U19. Am parcurs toate etapele pentru a obține acest post, dar din cauza că cineva a pus piciorul în prag, chiar dacă, potrivit regulamentului, nu avea voie să facă asta”, afirmă Sosnovschi.

L-a costat principialitatea?

Fostul fundaș și antrenor al celor de la Milsami menționează că bănuiește de ce nu a fost dorit la U19.

„Eu sunt un tip principial. Nimănui nu i-am permis să se bage peste mine, să-mi impună anumiți jucători etc. Antrenorul răspunde de rezultat, el este suveran în luarea deciziilor. Înainte de ședința Comitetului Executiv se știa, practic, despre faptul că am toate șansele să devin selecționer. Păi înainte de asta deja se făceau unele presiuni, din partea unor părinți, că trebuie de luat un anumit jucător la echipă, că altul trebuie lăsat etc. Semnalele transmise de mine au fost că nimeni nu are dreptul să se bage peste antrenor. Ulterior, după ce a fost numit alt antrenor la U19, văd că unul dintre cei mai buni jucători care ar putea fi convocat este lăsat în afara lotului pentru turneul amical din Italia. Asta spune multe despre faptul că se trag anumite ițe. Cu așa abordare nu au cum să fie obținute rezultate bune”, a precizat tânărul antrenor.

„Nici Guardiola nu avea să fie acceptat”

Adrian Sosnovschi menționează că nu are nimic cu actualul președinte al FMF, dar spune că nu va renunța la anumite prietenii pentru ca să nu-l supere cumva pe acesta.

„Prieteniile sunt prietenii, dar lucrul este lucru. Eu sunt convins că lucrurile erau deja stabilite. Nici Guardiola să fi venit nu era acceptat la U19. Totul a fost organizat din timp. Alți colegi au fost aprobați la echipele de juniori (Valeriu Andronic la U-15/16, U-17 – Igor Negrescu, U-18 – Sergiu Secu) și le doresc succes. În privința mea, lucrurile au stat altfel. Mi-au spus oamenii din FMF că președintele Oleinicenco nu m-a dorit. De ce mai trebuie de dat examene, de ce mai e nevoie de Comitetul de Antrenori, dacă există Leonid Oleinicenco? La prima vedere pare că este o supărare a mea și că vreau să mă răzbun pe cineva. Nu este deloc așa. Eu mi-am dorit acest post, chiar mi-am făcut o strategie, am studiat fiecare potențial candidat… Nu am avut nevoie de acest post pentru ca să trag sfori, să chem la echipă jucători impuși de cineva pentru anumite avantaje sau de a face pe plac cuiva. Pur și simplu mi-am dorit să fac performanță, să-mi demonstrez mie că pot face o echipă competitivă. Sunt niște jucători care pot fi modelați, care pot avea o altă mentalitate decât cea de loser. Deci, am luat totul în serios. Credeam că și oficialii de la FMF își doresc rezultate, își doresc performanțe, vor cât mai mulți jucători care să fie în vederile selecționerului echipei naționale de seniori… M-am înșelat. Tuturor le convine, din câte se pare, că fotbalul moldovenesc să fie în mocirlă. Din surse sigure știu că bugetul FMF este de 10 milioane de euro anual. Am văzut că s-au organizat gale ale fotbalului în toate raioanele, chiar și acolo unde nu este un teren de fotbal normal. S-au aruncat câte 200 de mii de lei pentru acel raion și atât. S-a mers și cu această campanie de promovare a fotbalului în școli, însă nu aceasta e soluția pentru a opri declinul fotbalului moldovenesc”, a precizat sursa citată.

Nu a vrut să meargă cu pocloane la șeful FMF

Acesta mai spune că unii cunoscuți l-au îndemnat să se liniștească și să meargă să discute față în față cu președintele FMF.

„Mi s-a spus că, uite, trebuie să înțelegi că totul se face cu oamenii, cu discuții… Că ar trebui să merg la președinte și să discut, iar ulterior totul va fi bine. Dar nu am de gând să fac asta. Antrenorul răspunde de rezultat, iar asta nu ține de gradul de prietenie sau supunere pe care îl ai față de șeful FMF. Reiterez că nu am vrut acest post pentru bani. Nici nu știu care e salariul unui antrenor. Am câștigat suficienți bani în cariera mea de jucător și de antrenor. Mi-am dorit să ajut și au fotbalul din R. Moldova, așa cum am fost și eu ajutat la timpul respectiv. Nu o să mă credeți, dar chiar credeam că pot face o echipă competitivă pentru mini turneul de calificare din toamnă”, a mai adăugat antrenorul.

Oleinicenco respinge acuzațiile

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, președintele FMF, Leonid Oleinicenco, a declarat că membrii Comitetului Executiv au luat decizia în privința antrenorului U19, pe care îl recomandă rezultatele. De asemenea, președintele FMF a precizat că nu s-a opus ca Adrian Sosnovschi să ajungă selecționer.

„Nu am nimic cu Adrian Sosnovschi, nici nu-l cunosc. Comitetul de Antrenori a decis să examineze și alte candidaturi, iar ulterior s-a luat decizia finală în privința selecționerului de la U19”, s-a limitat să spună Leonid Oleinicenco.



Un comunicat de presă al FMF (13 decembrie 2019) îl dădea pe Sosnovschi deja antrenor la U19


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md