16:55:32 29.03.2024
Stiri

Noi DETALII despre „tentativa de PUCI anticonstituțional”. Ar fi fost identificat INTERMEDIARUL dintre judecătorii CC și Vlad Plahotniuc

Anticorupție 18.02.2020 13:39 Vizualizări3200 Autor: Ziarul National
Noi DETALII despre „tentativa de PUCI anticonstituțional”. Ar fi fost identificat INTERMEDIARUL dintre judecătorii CC și Vlad Plahotniuc Captură


Membrul Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de PD prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale, Dinu Plîngău, solicită convocarea tuturor deputaților care au făcut parte din această structură, pentru a „identifica soluții juridice de a prezenta raportul în plen”.

Președintele acestei comisii, deputatul Mihai Popșoi, și-a dat demisia în decembrie 2019 și aceasta nu a mai ajuns să prezinte un raport în plenul Parlamentului.

Potrivit lui Plîngău, Parlamentul R. Moldova trebuie să adopte o hotărâre, care poate avea consecințe juridice pentru toți cei implicați în tentativa de uzurpare a puterii în stat.

Acesta a mai adăugat că anterior au fost audiați toți angajații Curții Constituționale, iar în urma acestor audieri membrii Comisiei au depistat o serie de încălcări de procedură în procesul adoptării actelor emise de CC în perioada 7-14 iunie, precum și exercitarea anumitor ingerințe de ordin politic sau străine prevederilor constituționale.

„Comisia a aflat despre existența unei persoane intermediare între judecătorii CC și Vladimir Plahotniuc, persoana în cauză fiind apropiată lui Dorin Damir, finul de cununie a lui Vladimir Plahotniuc. Este de menţionat că niciun judecător al CC nu s-a prezentat la şedinţele Comisiei de anchetă, cu toţii refuzând categoric să fie audiaţi”, a amintit Plîngău astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a mai adăugat că mandatul Comisiei a expirat, dar asta nu înseamnă că nu trebuie de prezentat un raport complet în Parlamentul R. Moldova. Mai mult, Plîngău spune că nu are acces nici la materialele acumulate până acum, pentru a face un raport de alternativă.

La rândul său, liderul PPDA, Andrei Năstase, a ținut să arunce săgeți către partenerii de la PAS, din cauza cărora nu a fost posibil ca această Comisie de anchetă să-și ducă la bun-sfârșit lucrările.

„Vedeți cât de mare este prețul plecării noastre de la guvernare? Să nu fi plecat de la guvernare aveau să aibă alt deznodământ Comisiile de anchetă. Acest subiect privind puciul anticonstituțional a fost scos într-un mod rușinos și obscur de pe agenda Parlamentului R. Moldova”, a spus Năstase.

Și vicepreședintele PPDA, Alexandr Slusari, a pasat o parte din vină și pe fostul președinte al Comisiei de anchetă, Mihai Popșoi, care a preferat să-și dea demisia. „Comisiile de anchetă conduse de membrii PPDA au insistat și au reușit să prezinte rapoartele în legislativ. Acum vedem că unii dintre cei care erau numiți uzurpatori discută acum cu Dodon. Unii deputați discută cu cei care anterior voiau să-i aresteze. Asta arată fața adevărată a lui Dodon. El vrea să-i ia locul lui Plahotniuc”, a conchis Slusari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md