23:56:52 16.04.2024
Stiri

Alternativa PSRM la proiectul de Declarație privind ireversibilitatea parcursului european al R. Moldova: „Doar o politică externă echilibrată și multivectorială va ajuta la reducerea tensiunilor sociale”. PD este arbitrul care poate înclina balanța

Politică 18.02.2020 14:42 Vizualizări1560 Autor: Ziarul National
Alternativa PSRM la proiectul de Declarație privind ireversibilitatea parcursului european al R. Moldova: „Doar o politică externă echilibrată și multivectorială va ajuta la reducerea tensiunilor sociale”. PD este arbitrul care poate înclina balanța Captură privesc.eu


Socialiștii propun un document alternativ Declarației privind ireversibilitatea parcursului european al R. Moldova, act elaborat de parlamentarii Blocului „ACUM” și cei ai PD. Mai mult, PSRM trage de PD, formațiunea care se declară proeuropeană, să opteze pentru „o politică externă echilibrată și multivectorială”.

„Conștientizând pericolul și ineficiența luptei geopolitice pentru cetățeni și pentru țară, în vara anului 2019, majoritatea parlamentară de atunci a decis să renunțe la acest clivaj și să promovăm o politică externă echilibrată. Acesta este motivul pentru care propunem adoptarea de către toate partidele parlamentare a acestei declarații privind direcția strategică de cooperare internațională a R. Moldova, având la bază interesele tuturor cetățenilor țării. Remarcăm în acest sens că există deja un consens între toate partidele parlamentare în legătură cu faptul că R. Moldova aparține Europei și parcursul ei trebuie să fie în continuare spre construirea unui stat democratic, care îmbrățișează valorile europene, în care cetățenii să se simtă respectați și în siguranță”, argumentează socialiștii.

Citește și: DOC // Textul Declarației pentru reconfirmarea ireversibilității VECTORULUI EUROPEAN al R. Moldova. „PD a avut o contribuție consistentă la elaborarea documentului, dar au evitat să ne întâlnim. Ieri-noapte am înțeles de ce”

Potrivit PSRM, „politica externă echilibrată trebuie să devină un proiect strategic național, care să aibă la bază interesele fiecărui cetățean, nu interesele politice ale unor partide”.

În același timp, „agenda politicii externe a R. Moldova nu trebuie să mai impună false bariere geopolitice, prin care colaborarea noastră internațională să fie limitată la un grup restrâns de parteneri, în funcție de interesele de moment ale unor partide”, spun socialiștii.

„De aceea, atunci când vorbim de politică externă echilibrată avem în vedere o bună colaborare cu toți partenerii internaționali, care doresc să ajute țara noastră. Pornind de la interesul poporului nostru multietnic, de a prospera în pace și armonie socială, Parlamentul susține că prioritatea președintelui țării și a Guvernului trebuie să fie cursul politicii externe echilibrate.

Aceasta presupune realizarea eficientă a Acordului de Asociere cu UE, a parteneriatelor strategice stabilite pe platforma de cooperare guvernamentală cu Federația Rusă și a noilor proiecte integraționiste din spațiul CSI, a proiectelor strategice derulate împreună cu SUA, dar și cu vecinii noștri România și Ucraina. În același context, e nevoie să fortificăm și relațiile cu toate statele membre ale UE și ale CSI. Suntem convinși că doar o politică externă echilibrată și multivectorială va ajuta la reducerea tensiunilor sociale și prosperarea țării. Totodată, credem că această politică externă echilibrată poate apropia reunificarea R. Moldova și poate consolida pacea și liniștea în regiune”, se mai arată în declarație.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md