Experți, despre posibilitatea adoptării unei declarații comune între PD și Blocul ACUM

by D M
Distribuiti mai departe...

Partidul Acțiune și Solidaritate, care anunța zilele trecute despre posibilitatea adoptării unei declarații comune a fracțiunilor Blocului ACUM și PDM privind parcursul european al Rep. Moldova consideră că există puține șanse în vederea atingerii obiectivului anunțat, după întrevederea de ieri a democraților cu socialiștii și cu președintele Igor Dodon. Partidul Democrat susține că e deschis în continuare pentru discuții, în timp ce experții sunt de părere că dacă și va fi adoptat acel document, nu va produce efecte.

Partidul Democrat și componentele Blocului ACUM, fracțiunile PAS și PPDA, discutau posibilitatea adoptării unei declarații comune în privința ireversibilității procesului de integrare europeană. Majoritatea deputaților PDM au avut însă, luni seara, o întrevedere cu socialiștii la care a participat și Igor Dodon. În aceste condiții, posibilitatea semnării acestui document este foarte mică, a comentat pentru Radio Chișinău vicepreședintele Parlamentului din partea PAS, Mihai Popșoi.

„Având în vedere că timp de două săptămâni nu am reușit să ne așezăm la o masă și să discutăm draftul declarației, este puțin probabil. Colegii noștri (de la PDM ) fugeau de noi și nu vroiau să discute textul declarației.”

Pe de altă parte, președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, susține că cei de la Blocul ACUM ar fi tergiversat adoptarea declarației, iar formațiunea sa rămâne deschisă pentru discuții.

„Noi am muncit asupra unui proiect. L-am transmis colegilor. Ei au trimis o sumedenie de amendamente pe care trebuie să le convenim. De la PAS au venit unele amendamente, de la PPDA altfel de amendamente și trebuie să găsim un compromis.”

Analistul politic Ion Tăbârță susține că dacă și se va ajunge, totuși, la adoptarea acelei declarații, ea nu va produce efecte, iar majorității deputaților PDM i-ar conveni colaborarea deschisă sau tacită cu socialiștii.

„PDM în forma noii sale conduceri nu încearcă decât să promoveze și obțină de la PSRM un parteneriat oportunist, bazat pe privilegii economice de ordin personal și nicidecum nu se gândește la implementarea Acordului de Asociere și să promoveze reformele care sunt prevăzute în acest acord.”

Partidul Democrat susține într-un comunicat că nu poartă negocieri cu PSRM în vederea formării unei alianțe.  Totuși, la întrevederea PDM-PSRM din parlament nu au fost toți deputații democrați. Câțiva parlamentari au mers la Drochia și au criticat voalat decizia colegilor lor de a se întâlni cu socialiștii, cu premierul Ion Chicu și cu Igor Dodon.

Comentatorul Ion Tăbârță nu exclude o sciziune în rândul PDM, posibilitate negată de Dumitru Diacov.

sursa: radiochisinau.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...