(video) Chicu, despre „cetățenie prin investiții”: Guvernul nu mai poate prelungi moratoriul. Parlamentul trebuie să ia decizii

Premierul Ion Chicu spune că Guvernul nu mai poate prelungi moratoriul pe legea privind cetățenia prin investiții. Astfel, ce se va întâmpla după 20 februarie, atunci când expiră acest moratoriul, va decide Legislativul.

Foto: UNIMEDIA

„Guvernul nu mai poate prelungi moratoriul pe legea privind cetățenia prin investiții, această prerogativă îi revine acum Parlamentului. În caz de anulare a acestei legi, s-ar putea ca Republica Moldova să fie obligată să achite despăgubiri. Nu vă pot spune suma exactă, pentru că acestea se vor stabili în eventualul proces de judecată. Vara trecută se vehicula o sumă de 3,5 milioane de Euro, care este o sumă semnificativă”, a menționat Ion Chicu.

Potrivit prim-ministrului, de la adoptarea legii cetățenie prin investiții, cinci persoane au beneficiat de aceasta până la final și au primit cetățenia Republicii Moldova.

„Pe contul deschis în baza acestui program sunt la moment 500 de mii de Euro. În așteptare de examinare sunt 22 sau 25 de cereri depuse de către cetățeni străini. Acum totul depinde de ce decizie va lua Parlamentul, să prelungească moratoriul sau să anuleze această lege”, a anunțat Chicu.

Anterior, Partidul Acțiune și Soplidaritate a anunțat că va cere anularea acestei legi, pe motiv că aceasta ar pune în pericol securitatea țării, dar și regimul liberalizat de vize cu UE.

În altă ordine de idei, premierul a anunțat că la ședința de lucru de astăzi, oficialii au discutat despre proiectele sociale, precum și depsre indexarea pensiilor judecătorilor.

”Un subiect de discuții a fost proiectul de lege privind indexarea pensiei pentru judecători pe principii generale. Până acum se făcea indexarea separat, în funcție de evoluțiile salariilor lor. Dacă Parlamentul va aproba inițiativa Guvernului, judecătorii vor beneficia de indexare pe principii comune”, a spus Ion Chicu.

Întrebat despre moțiunea de cenzură pe demiterea ministrului de Externe, după ce Aureliu Ciocoi a declarat că armata a 14-a a intervenit în conflictul de pe Nistru din 1992 pentru a opri vărsările de sânge, prim-ministrul a spus că șeful diplomației moldovenești „s-a referit la misiunea de pacificatori, iar presa a interpretat acest mesaj”.


Pub