Igor Dodon în vizorul Consiliului antidiscriminare, după ce o deputată PAS l-a acuzat de sexism

Deputata PAS Doina Gherman a depus o plângere pe numele lui Igor Dodon la Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, în care a reclamat „declarațiile sexiste și discriminatorii” ale șefului statului pe care acesta le-a făcut într-o ediție a emisiunii „Președintele răspunde”.

Foto: Doina Gherman/Facebook

Doina Gherman a declarat într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că declarațiile discriminatorii și sexiste ale lui Igor Dodon sunt inadmisibile și trebuie taxate.

„În episodul 10 din 14 februarie 2020 al emisiunii de pe Youtube „Președintele răspunde”, Igor Dodon a comentat inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate de semnare cu partidele de dreapta a unui Pact de neagresiune: „Stimați bărbați de pe dreapta, a venit o doamnă cu o inițiativă, da voi, ca niște gentilmoni ce ați făcut? Ați trimis-o mai departe”, scrie deputata.

Ea a precizat că formulările „bărbați”, „gentilmoni” în raport cu „o doamnă” trimisă „mai departe” sunt considerate inadmisibile în contextul unui discurs politic democratic. „Această diferențiere nu face decât să creeze impresia greșită precum că Maia Sandu și doamnele, în general, au nevoie de tutelare și protecție! Mai mult chiar, remarcile sexiste și interesul nesănătos al lui Igor Dodon referitor la „cine e deasupra, cine e dedesubt, cine e jertfa”, trebuie taxate corespunzător, deoarece au ca scop intimidarea femeii, afectează demnitatea persoanei și crează o percepție umilitoare și degradantă.”

Declarația Doinei German / Sursa:Doina German/Facebook

Igor Dodon a comentat inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate de semnare cu partidele de dreapta a unui Pact de neagresiune în emisiunea sa săptămânală „Președintele răspunde”.

„Cu pactul ăsta, eu nu înțeleg cine-i acolo jertva, cine-i deasupra și cine-i desubt, cine pe cine a agresat: Maia pe Andrei, Andrei pe Maia, sau PUN sau cine maie este acolo... Și în genere, stimați bărbați de pe dreapta, a venit o doamnă cu inițiativă, dar voi ca niște gentilomi ce ați făcut? Ați trimis-o mai departe. Ne po pațzanski, kak-to. Ne po mujski”.

PAS a expediat, în această săptămână, partidelor de dreapta un Pact de neagresiune pentru semnare. Documentul ar fi fost tema discuției dintre lidera PAS, Maia Sandu cu Andrei Năstase, la o întrevedere ce a avut loc la sediul Platformei DA.

La rândul său, liderul Platformei DA, Andrie Năstase spune că discuțiile cu Maia Sandu s-au axat pe alegerile prezidențiale, iar textul Pactului de neagresiune nu îi este cunoscut, precizând că acesta nu reprezintă o necesitate, intrucât nu există niciun fel de agresiune din partea formațiunii pe care o conduce.


Pub