(video) Mihai Popșoi, despre acuzațiile lui Igor Dodon împotriva ambasadorilor UE un atac „suburban și ieșit totalmente din cutuma diplomatică”.

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a declarat, într-o conferință de presă, că acuzațiile lansate de președintele Igor Dodon la adresa ambasadorilor UE acreditați în Republica Moldova, precum că aceștia ar face jocul cuiva, sunt o insultă gravă și ar putea avea consecințe neplăcute asupra finanțării externe a țării.

Mihai Popșoi a spus că acuzațiile lansate de Igor Dodon săptămâna trecută împotriva ambasadorilor Uniunii Europene acreditați în Republica Moldova sunt un atac „suburban și ieșit totalmente din cutuma diplomatică”.

„Dacă așa înțelege Igor Dodon să scoată Republica Moldova din izolarea pe care tot el a adus-o, ce fel de președinte este acesta? Fiindu-i țara în izolare internațională, neavând parteneriate credibile cu vecinii, neputând păși acolo, neavând credibilitate în cadrul Uniunii Euopene, dumnealui decide să antagonizeze artificial relația cu partenerii europeni, ceea ce ne aduce aminte de strategia lui Plahotniuc. Pentru că Dodon copiază absolut tot ce făcea Plahotniuc, începând de la proiectele sociale pe care Dodon le-a preluat pe toate, și inclusiv strategia de politică externă. Doar că Plahotniuc antagoniza artificial relațiile cu Federația Rusă sperând că partenerii occidentali vor fi mai indulgenți cu toate fărădelegile sale, pe când Igor Dodon a antagonizează relațiile cu UE, sperând că Federația Rusă îl va netezi pe cap”, a spus vicepreședintele Parlamentului.

Cu asemenea abordări ale Președintelui Dodon, bani în Moldova nu vor mai veni, susține Mihai Poșoi, care a precizat că, în ultimele luni, Moldova nu a beneficiat de niciun grant european.

Încercările președintelui de a da vina pe ambasadori, precum că aceștia ar face jocul cuiva, este o insultă gravă. „Or ambasadorii au și pregătirea necesar, și înțelegerea necesară a realităților din Republica Moldova. Și dacă ei au o opinie rezervată față de agenda lui Dodon, această opinie este motivată.”

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, ambasadorii văd controlul justiției, care este la fel ca pe timpul lui Plahotniuc. „Nu a mai rămas nimic din acea evaluare externă care era fundamentul reformei justiției. Corupții revin în funcții, cei au fost dați afară acum cinci luni, fiind chiar arestați de CNA, revin în funcții”.

Amintim că președintele țării i-a acuzat pe unii ambasadori UE, acreditați la Chișinău, că ar dezinforma Bruxelles-ul și capitalele europene în privința activității Guvernului Chicu. Declarația a fost făcută într-un episod al emisiunii sale pe Youtube, „Președintele Răspunde”.


Pub