(video) Ministrul suedez pentru Dezvoltare, în vizită la Tekwill. Cum se va extinde pe viitor proiectul

Peter Eriksson, Ministrul suedez al Cooperării Internaționale pentru Dezvoltare s-a aflat în vizită la Chișinău. Oficialul a vizitat Centrul de Excelență în domeniul TIC „Tekwill” – unul dintre proiectele care se bucură de asistență financiară din partea Suediei.

Foto: Tekwill

„Este un exemplu bun de proiect, care vrea să se dezvolte Moldova. Suedia este una din cele mai dezvoltate țări în sectorul lT. Cred că este un sector important pentru a crea joburi noi, pentru a fi parte a unei economii noi, cu salarii mai bune”, spune Peter Eriksson, ministrul suedez al Cooperării Internaționale pentru Dezvoltare.

În cei 5 ani de la crearea sa, „Tekwill” a dezvoltat o rețea vastă pentru colaborare între reprezentanții sectorului de afaceri, ai învățământului și a donatorilor internaționali, oferind diverse programe pentru susținerea și consolidarea antreprenoriatului, dar și de pregătire a capitalului uman pentru domeniul IT.

„Cred că este o mică contribuție spre o schimbare în direcția corectă, spre dezvoltarea democrației, dar și creare de locuri de muncă și a fi parte dintr-o economie care crește și ajută la aducerea de noi fonduri pentru țară”, a mai menționat ministrul.

„Tekwill” a devenit cartea de vizită a Moldovei:

· 611 întreprinderi au beneficiat de inițiativele de dezvoltare a forței de muncă· 331 parteneriate au fost stabilite· peste 500 de inițiative de dezvoltare a forței de muncă au fost încheiate· peste 43 de mii de studenți și tineri profesioniști au fost antrenați în diferite programe educaționale· 395 companii au primit asistență· peste 9,5 milioane de dolari au fost atrași de startup-urile susținute de „Tekwill”

„În timpul vizitei ministrului ne-am concentrat pe sectoarele unde suntem parteneri și avem o cooperare puternică, iar sectorul IT este unul din ele. Este important să vedem cu se dezvoltă unul dintre sectoarele care înregistrează o creștere rapidă în economia Moldovei și unde tinerii învață multe despre tehnologia informației și comunicării”, a declarat și Anna Lyberg, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

„Anul trecut a fost semnată o extensie a programului Tekwill, respectiv angajamentul Suediei este unul foarte mare, 6 milioane de dolari pe toată durata proiectului. Vine să ajute inclusiv regiunile, adică extinderea programelor Tekwill în regiuni. Vorbim despre programe cu conținut educațional, antreprenorial, programe de suport pentru antreprenori și potențial infrastructuri suplimentare care ar veni să replice modelul Tekwill din Chișinău”, a explicat și Ana Chirița, directoarea proiectului „Tekwill”.

Suedia oferă Moldovei anual circa 12 milioane de euro, pentru dezvoltarea proiectelor cu impact local și interregional. Valoarea finanțării plasează Suedia în top 5 donatori ai Republicii Moldova.

Proiectul „Tekwill” este implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei.


Pub