Igor Chaika va finanța lucrările de renovare a casei-muzeu „A. S. Pușkin” din Chișinău, anunță Igor Dodon

Fiul fostului procuror general al Federației Ruse, Igor Chaika, a decis să acopere toate cheltuielile pentru reparația casei-muzeu „A. S. Pușkin” din Chișinău. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon.

Foto: Zdg

Șeful statului spune că s-a adresat către „prietenii Republicii Moldova din Rusia”, pentru a cere finanțare, întrucât bugetul municipal și cel de stat pentru anul 2020 nu prevăd cheltuieli pentru Casa-muzeu „A. S. Pușkin”, iar procedura de alocare a mijloacelor financiare ar fi durat timp îndelungat.

„Acum câteva săptămâni am vizitat Muzeul „A. S. Pușkin” și m-am familiarizat cu starea dezastruoasă în care se află complexul muzeal. Monumentul de arhitectură, care nu a mai fost restaurat din anul 1987, necesită urgent lucrări de reparație capitală și în primul rând, reparația acoperișului”, povestește șeful statului.

Igor Dodon a declarat că „prietenii Republicii Moldova din Rusia” au găsit o modalitate de a finanța etapa inițială – expertiza, proiectarea și soluționarea problemelor urgente de reparație.

Potrivit lui, au fost deja transferate cca 2,5 milioane de lei (123 mii de euro), iar alte 1,5 milioane de lei vor fi transferate imediat ce vor fi definitivate documentele de proiectare.

Igor Dodon speră că la data de 21 septembrie, când se vor împlini 200 de ani din ziua când a fost exilat Alexand Pușkin, complexul muzeal va fi renovat în totalitate.

Igor Chaika are legături strânse cu familia președintelui Igor Dodon. El a sponsorizat cu 70.000 de euro fundația „Din Suflet” a primei doamne, Galina Dodon, în luna august, din 2017.

La 27 decembrie curent, Igor Chaika a devenit acționar majoritar al firmei „Media Invest Service”. Anterior, rise.md scria că această companie deține postul autohton Accent TV, afiliat Partidului Socialiștilor.

În iulie 2019, Alexandru Dodon, fratele președintelui Republicii Moldova, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile „Archplay Development”, o companie de construcții fondată de Igor Chaika.

Igor Chaika este, de asemenea, ambasadorul de afaceri al Asociației „Деловая Россия/Business Russia” în Moldova și regiunea trasnistreană.


Pub