Precizările Ambasadei României în Republica Moldova cu privire la redobândirea cetățeniei române

După ce Ambasada României în Republica Moldova a recepționat numeroase solicitări pe tema dosarelor de redobândire a cetățeniei române, instituția a venit cu o reacție.

Foto: UNIMEDIA

Precizările Ambasadei României în Republica Moldova:

- Misiunile diplomatice și Oficiile Consulare ale României doar preiau dosarele de cetățenie, pe care le trimit autorităților române competente spre soluționare, adică la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC);

- Cetățenii pot obține informații, doar în nume personal, privind stadiul soluționării propriului dosar de redobândire a cetățeniei române, accesând adresa de internet a ANC http://cetatenie.just.ro;

- Ambasada nu poate oferi mass-media sau altor terți informații legate de alte persoane care au aplicat pentru servicii consulare la misiunile diplomatice ale României în virtutea Regulamentului Uniunii Europene nr. 679/2016 privind protecția datelor cu caracter personal.

De menționat că la începutul lunii februarie, secretara de stat a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din Guvernul de la Bucureşti, Ana Guțu, a declarat că blocajul din Comisia pentru cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) a fost remediat și au fost publicate mai multe hotărâri de acordare a cetățeniei române.

Totodată, Ana Guțu declarase că redobândirea cetățeniei a fost blocată, din cauza unor rețele criminale care s-au dezvoltat pe această filieră.

Peste 260 de mii de dosare pentru redobândirea cetățeniei române, depuse de basarabeni din 2017 și până la momentul actual, se află în proces de examinare la ANC.


Pub