Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   PG solicită strămutarea cazului Viorel…

PG solicită strămutarea cazului Viorel Morari la o altă instanță. Motivele invocate

Procuratura Generală urează să solicite Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să examineze acțiunile vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău, Dorin Dulghieru, în raport cu cazul șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Potrivit PG, încă de la prima etapă de examinare a dosarului lui Morari au fost depistate probleme majore din cadrul sistemului judecătoresc, fapt pentru care PG solicită strămutarea dosarului respectiv la o altă instanță.

Prin intermediul unui comunicat de presă, PG subliniază că în cauzele penale deosebit de complicate sau care prezintă o mare importanță socială, la decizia motivată a președintelui instanței judecătorești, pot fi examinate de un complet format din trei judecători. Cauza penală de învinuire a lui Viorel Morari a fost însă repartizată unei singure judecătoare – Ana Cucerescu. Potrivit Procuraturii, deși toate cererile și demersurile pe caz urmau să fie adresate instanței prin intermediul judecătorului, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Dorin Dulghieru, a examinat cererea avocatului lui Morari și a dispus formarea unui complet din trei judecători, chiar dacă dosarul fusese dispus spre examinarea unui singur judecător.

„Despre această încălcare, Procuratura Generală a sesizat Președintele Judecătoriei Chișinău. Drept răspuns, Președintele interimar al Judecătoriei Chișinău a indicat că vicepreședintelui Dulghieru i-au fost delegate atribuțiile de formare a completelor de judecată în temeiul dispoziției Președintelui instanței, de fapt ignorând cerințele legale care, fără rezerve, indică că această acțiune intră doar în competența președintelui, neputând fi delegată”, susține Procuratura.

În concluzie, potrivit PG, judecarea cauzei a început defectuos, or ceilalți doi judecători din cadrul completului nu ar fi fost desemnați aleatoriu, dar ar fi fost stabiliți discreționar „în lipsa unor criterii obiective, de către Dorin Dulghieru”.

„Reieșind din specificul cazului Morari și impactul acestuia pentru societate, Procuratura insistă ca dosarul să fie examinat de un judecător sau un complet format, conform rigorilor legale, din judecători desemnați aleatoriu și nu la discreția subiectivă a unui vicepreședinte de instanță”, precizează PG, suliniind că va adresa la Curtea Supremă de Justiție o cerere de strămutare a cauzei la o altă instanță.

Pornind de la dosarul lui Morari, Procuratura mai anunță că Alexandr Stoianoglo va prezenta, la prima ședință a CSM, o informație cu privire la „problemele de sistem constatate”, în ceea ce ține de faptul că președinții instanțelor ar controla sistemul.

Totodată, PG va solicita Inspecției Judiciare a CSM să examineze acțiunile vicepreședintelui instanței Dorin Dulghieru în raport cu cazul Viorel Morari.