00:08:20 20.04.2024
Stiri

Dosarul Morari: Procuratura Generală atestă „PROBLEME MAJORE” în cadrul sistemului judecătoresc din R. Moldova și cere strămutarea cauzei în altă instanță: Toate dosarele „sensibile”, pe mâna aceluiași judecător

Anticorupție 17.02.2020 12:44 Vizualizări1740 Autor: Ziarul National
Dosarul Morari: Procuratura Generală atestă „PROBLEME MAJORE” în cadrul sistemului judecătoresc din R. Moldova și cere strămutarea cauzei în altă instanță: Toate dosarele „sensibile”, pe mâna aceluiași judecător Pro TV


Procuratura Generală reclamă „probleme majore” în cadrul sistemului judecătoresc, depistate „chiar de la prima etapă” în dosarul în care este învinuit fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari.

Mai exact, procurorii acuză că, deși dosarul lui Morari a fost repartizat aleatoriu unui magistrat de la Judecătoria Chișinău, vicepreședintele instanței, Dorin Dulghieru, a decis să creeze în acest caz un complet de judecată, fapt care ar explica afirmația potrivit căreia președinții instanțelor judecătorești au controlat și controlează în continuare sistemul prin crearea completelor de judecată așa cum își doresc.

Anume judecătorii desemnați de Dulghieru în acel complet au decis eliberarea lui Morari din arest preventiv.

CITIȚI și Ex-şeful Procuraturii Anticorupţie a fost ELIBERAT din arest

Astfel, instituția solicită strămutarea acestui dosar în care Morari este învinuit de fals în acte publice, abuz în serviciu și amestec în înfăptuirea justiției în altă instanță de judecată.

„Cauza penală de învinuire a lui Viorel Morari a fost repartizată aleatoriu unui judecător, care a primit dosarul în procedură și a dispus ședința preliminară. Deși toate cererile și demersurile pe caz urmau să fie adresate instanței prin intermediul judecătorului desemnat, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău Dorin Dulghieru, contrar cerințelor art.30 alin.(4) CPP, neavând calitate de președinte de instanță, a examinat cererea avocatului Panțâru în interesele inculpatului și a dispus formarea unui complet din trei judecători, chiar dacă dosarul fusese deja dispus spre examinare unui singur judecător și examinarea judiciară a cazului deja începuse. Despre această încălcare, Procuratura Generală a sesizat președintele Judecătoriei Chișinău. Drept răspuns, președintele interimar al Judecătoriei Chișinău a indicat că vicepreședintelui Dulghieru i-au fost delegate atribuțiile de formare a completelor de judecată în temeiul dispoziției președintelui instanței, de fapt ignorând cerințele legale care, fără rezerve, indică faptul că această acțiune intră doar în competența președintelui, neputând fi delegată”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale (PG).

Procurorii sunt de părere că judecarea cauzei în care figurează Morari „a început defectuos”, cu încălcarea prevederilor Codului de procedură penală și Legii privind organizarea judecătorească, iar problema formării completului este că ceilalți doi judecători nu au fost desemnați aleatoriu, dar au fost stabiliți discreționar, în lipsa unor criterii obiective, de către vicepreședintele judecătoriei Dorin Dulghieru.

CITIȚI și VIDEO // Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, cercetat PENAL în mai multe dosare: Procurorul general spune cum îl proteja Viorel Morari pe Plahotniuc și cum a adunat averi de cel puțin 20 de milioane de lei

„Până în prezent, Procuratura nu a atras atenție la aspectele respective deoarece nu au fost sesizate de părțile în procedurile judiciare, însă, reieșind din specificul cazului Morari și impactul acestuia pentru societate, Procuratura insistă ca dosarul să fie examinat de un judecător sau un complet format, conform rigorilor legale, din judecători desemnați aleatoriu și nu la discreția subiectivă a unui vicepreședinte de instanță. De altfel, admitem că au dreptul la viață informațiile operative, parvenite chiar din interiorul sistemului judecătoresc, precum că în acest mod, prin formarea completelor de la început de an în componența pe care și-o doresc, președinții instanțelor judecătorești au controlat și controlează în continuare întrutotul sistemul și își asigură hotărârile și sentințele pe care le vor, judecătorii integri și „neascultători” neavând nicio șansă să-și promoveze o soluție legală”, atrage atenția PG.

Menționăm că, vinerea trecută, Viorel Morari a fost eliberat din arest preventiv prin decizia celor doi judecători „adăugați” în completul de judecată de către Dulghieru, magistratul desemnat aleatoriu pe acest caz având o opinie separată, iar Procuratura Generală anunță că va adresa Curții Supreme de Justiție o cerere de strămutare a acestei cauze la o altă instanță, „în speranța că judecarea acesteia va avea loc în condiții exclusiv legale”.

CITIȚI și PROCUROR să fii, NOROC să ai: Cum lua ANRE decizii în favoarea afacerilor de familie ale fostului procuror-șef de la PA, Viorel Morari. Avere impresionantă, documentată de SIS

„Concomitent, procurorul general va prezenta, la prima ședință a CSM, o informație cu privire la problemele de sistem constatate și va solicita înlăturarea lor în condițiile legii, deoarece în primul rând judecătorii trebuie să respecte legea și apoi să aibă așteptări întemeiate ca legea să fie respectată de ceilalți. Mai mult, pentru a exclude duble standarde în activitatea de administrare a justiției, Procuratura Generală va solicita Inspecției Judiciare a CSM să examineze acțiunile vicepreședintelui instanței Dorin Dulghieru în raport cu cazul Viorel Morari, deoarece nu este clar zelul de sârguință al numitului în cazul lui Morari, raportat la multe alte dosare privind acuzații grave aduse unor foști demnitari de rang înalt (judecători, procurori, deputați, miniștri etc.) pe cauze de corupție, spălare de bani, trădare de patrie, care au fost examinate de către un singur judecător, în aceeași instanță de judecată”, cităm din același comunicat.

Procuratura Generală anunță că nu poate contesta decizia prin care Viorel Morari a fost eliberat din arest preventiv, fiindcă încheierea primei instanţe sau a instanţei de apel privind înlocuirea arestului nu este pasibilă de atacare în instanţa ierarhic superioară.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md