08:50:27 18.04.2024
Stiri

Ludovic Orban, la München: România are obiectivul legitim și este deplin pregătită să adere la spațiul Schengen

Știri 17.02.2020 13:02 Vizualizări963 Autor: Ziarul National
Ludovic Orban, la München: România are obiectivul legitim și este deplin pregătită să adere la spațiul Schengen


Prim-ministrul Ludovic Orban i-a evidențiat sâmbătă, la München, omologului său olandez Mark Rutte obiectivul legitim al României de finalizare a procesului de aderare la spațiul Schengen, pentru care România este deplin pregătită, informează Guvernul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, și prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, a avut sâmbătă în marja Conferinței de Securitate de la München.

Dialogul dintre cei doi înalți demnitari a reliefat perspectivele promițătoare ale cooperării dintre România și Olanda, în contextul aniversar al relației bilaterale – anul acesta celebrându-se 140 de ani de la stabilirea legăturilor diplomatice -, cu accent pe dinamica relațiilor economice, inclusiv a schimburilor economice bilaterale și a investițiilor olandeze în România. Premierul Orban a pledat pentru creșterea investițiilor olandeze în România, prezentând amplu oportunitățile oferite de economia românească.

Cu privire la cooperarea la nivel european, prim-ministrul român a evidențiat oportunitatea intensificării dialogului dintre cele două state pe diverse dosare europene de interes comun, abordare agreată de omologul olandez.

Totodată, prim-ministrul Orban a evidențiat obiectivul legitim al României de finalizare a procesului de aderare la spațiul Schengen, pentru care România este deplin pregătită.

De asemenea, premierul României a exprimat susținerea pentru politica de lărgire a UE, inclusiv în ceea ce privește deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Republica Macedonia de Nord.

Premierul Ludovic Orban reprezintă România la lucrările celei de-a 56-a ediții a Conferinței de Securitate de la München, care debutează vineri în capitala Bavariei, continuând astfel tradiția ultimilor ani când țara noastră a fost reprezentată de președintele Klaus Iohannis, în anii 2016 și 2019, dar și la nivelul Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Apărării Naționale în perioada 2018-2019.

Din delegaţia care îl însoţeşte la München pe Ludovic Orban fac parte ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Ion Oprişor, alături de ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu.

La München, Orban a susținut o alocuțiune joi seară la Conferința pentru Europa, în marja Conferinței de Securitate.

Vineri, premierul Orban a avut întrevederi cu prim-miniștrii Kuweitului și Georgiei și cu vicepreședintele Google, Kent Walker, iar la finalul zilei va participa la cina oficială organizată de Forumul de Cooperare Bilaterală Româno-German.

Sâmbătă, Ludovic Orban a mai avut întâlniri cu președintele German Eastern Business Association, Oliver Hermes, cu Preasfințitul părinte Episcop-vicar Sofian Brașoveanul și cu generalul James Jones, preşedinte onorific al Atlantic Council US și preşedinte al Jones Group International.

Tot sâmbătă, premierul participă la recepția găzduită de președintele Raytheon International, Christopher J. Davis, și la dineul de stat oferit de prim-ministrul Landului Bavaria, Markus Söder.

Șeful Guvernului va susține duminică un discurs în cadrul panelului ”Eurovision Contest: A Europe That Protects”, alături de președintele Slovaciei Zuzana Čaputová, de premierul croat Andrej Plenković, de vicepreședinții Comisiei Europene Věra Jourová și Margaritis Schinas, de președintele Partidului Verzilor din Germania, Annalena Baerbock, și de prim-ministrul landului german North Rhine-Westphalia, Armin Laschet.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md