Curtea de Conturi: 5 şefi din BNM au primit prime de 35 salarii lunare, iar 8 şefi de departamente – de 28 salarii lunare!

Prime şi adaosuri salariale grase în ultimii doi ani la Banca Naţională a Moldovei. Astfel, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, anul trecut 5 membri ai Consiliului de administrație al BNM au încasat prime de stimulare de până la 35,8 salarii lunare, iar 8 directori de departamente până la 31,7 salarii lunare.

De asemenea, de prime de stimulare au mai beneficiat şi şefii de direcţii, de secţii, dar şi unii specialiştii.

În plus, şefii de la BNM, dar şi angajaţii băncii centrale au mai ridicat şi adaosuri la salariul de bază pentru „înaltă competență profesională, nivel înalt de organizare, activitate creatoare, intensitate a muncii”. Date în acest sens sunt incluse în raportul Curţii de Conturi privind activitatea BNM în anii 2013-2014.

Astfel, în anul 2014, mărimea primelor de stimulare achitate pentru rezultatele activității de bază a variat: pentru 5 membri ai Consiliului de administrație al BNM – de la 34,9 până la 35,8 salarii lunare. pentru 8 directori de departamente – de la 28,4 până la 31,7 salarii lunare; pentru 20 șefi de direcții – de la 26,7 până la 31,4 salarii lunare, pentru 26 șefi de secții – de la 25,7 până la 30,5 salarii lunare. În același timp, pentru un specialist și un salariat din Departamentul administrare și achiziții, selectat aleatoriu, mărimea primelor a variat de la 21 pînă la 22,4 salarii lunare

În total, pentru plata prime lunare, trimestriale și anuale în 2013 au fost alocate 26,1 mil.lei, iar în anul 2014 – de 29,3 mil.lei.

Cât priveşte adaosurile la salariul de bază, acestea au fost diferențiate în mărime de la 10% până la 145% din salariul de bază.Cheltuielile la achitarea adaosurilor pentru înaltă competență profesională, intensitate a muncii, în anii 2013-2014, au însumat 4,2 mil.lei și, respectiv, 5,4 mil.lei.

Pe lângă premiile cu caracter stimulatoriu, salariații BNM au mai beneficiat de prime cu ocazia unor sărbători naționale, profesionale, jubilee etc., efectiv au fost calculate și achitate premii angajaților în sumă de 3,8 mil.lei – în anul 2013, și de 4,3 mil.lei – în anul 2014.

De notat că acelaşi raport al Curţii de Conturi mai arată că BNM a alocat în regim facilitar angajaţilor săi credite pentru investiții imobiliare în valoare de 30,3 mil.lei, cu rata dobânzii de 0,5% anual.

Astfel, BNM a acordat credite cu dobânda de 0,5% anual la 22 de persoane cu funcții de conducere pentru investiții imobiliare în cuantumuri de la 0,4 mil.lei până la 2,0 mil.lei, suma totală a acestora constituind 17,2 mil.lei. În cazul a 2 angajați, suma creditului acordat a depășit plafonul stabilit de 100 salarii lunare cu 913,8 mii lei și, respectiv, cu 858,3 mii lei.

Alți 3 angajați, în general, timp de 4 ani nu au prezentat documentele confirmative privind utilizarea creditelor în valoare totală de 3,0 mil. lei, se mai arată în raportul Curţii de Conturi.

r

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.