Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Primul festival de film românesc…

Primul festival de film românesc din Anglia

La sfârșit de noiembrie 2019, la Birmingham, un orășel cu multe canale și oameni creativi din Anglia, pentru prima dată a fost organizat Festivalul de Film Românesc „Inception”. Echipa RUDA („Românii Uniți din Anglia”) de ceva timp tot căutau niște modalități simple de organizare a unui astfel de festival, dar e știut lucru că nu întotdeauna pot fi identificate căile ușoare, așa că ne-am înarmat cu multă răbdare și am pornit la drum.

De altfel, atunci când nu ai parte de sponsorizări sau fonduri e complicat să organizezi un eveniment de calitate. Poate noi nu dispuneam de suficiente surse financiare, însă cea mai mare comoară, evident, sunt oamenii. Cu acest prilej am descoperit că sunt atât de mulți oameni devotați și generoși, care înțeleg foarte bine de ce sacrificii e nevoie atunci când ți-ai propus să faci artă… E foarte important să stabilești relații cu ei și să le menții, deoarece niciodată nu știi de unde sare iepurele.

În cazul nostru, iepurele a sărit dintr-un cartier al orașului vechi. Fiecare oraș are o regiune numită „Old Town” (orașul vechi, n.r.), cu localuri, clădiri istorice, multă artă, buticuri mici și izolate, dar și diverse cinematografe, unde se proiectează filme vechi, filme de artă, filme pentru câini și stăpânii lor, se organizează festivaluri pentru susținerea creației locale etc.

Deseori mă întreb: „Oare care ar fi „Old Town”-ul Chișinăului nostru?

„Mockingbird Cinema” a fost cinematograful ideal pentru Festivalul nostru. Alper, stăpânul stabilimentului, fiind implicat în industria filmului de ceva timp, ni l-a pus la dispoziție în mod gratuit, condiționându-ne să venim și să susținem comunitatea în organizarea următoarelor evenimente.

Având cinematograful asigurat, am pornit la vânătoarea de filme. Acest proces a fost unul mai dificil, întrucât unii regizori aveau prețuri usturătoare. În cazul festivalului nostru de film, care se afla la prima ediție, și având vântul care ne șuiera prin buzunare, am cam intrat în panică și ne gândeam deja la un crowdfunding…

Ei bine, aici am vrut sa ajung cu toată povestea aceasta: există oameni minunați care vor să ajute, care vor să se implice și să facă schimbări. Și aici mă refer la Eugen Damaschin, Raluca Racean Gorgos și Eduard Topertzer.

În opinia mea, Eugen Damaschin, regizorul filmului „Beautiful Corruption”, are o istorie aparte. Cine nu cunoaște, încercați să aflați cât de ușor e să faci un film în Moldova. Vedeți interviurile cu Eugen ca să înțelegeți de ce acest film ar trebui să fie accesibil pentru toată lumea.

Filmele au avut subtitrări în engleză, astfel încât au râs și au plâns la un loc englezi, români, spanioli și… eu, bineînțeles.

Raluca și Eduard sunt regizori români, autorii scurtmetrajelor „The bed is broken” și „Stuart”, filme care îți aruncă în față adevărul și realitatea crudă. E vorba de adevăruri pe care le cunoaștem, dar le punem cumva deoparte în mintea noastră.

Eugen, Raluca și Eduard ne-au oferit gratis filmele, fapt pentru care noi, cei din echipa RUDA, precum și toți cei care ne-au fost alături, le mulțumim din suflet.

Ana Madan, Marea Britanie