Moldova.org recomandă: National Geographic și Decât o Revistă

PE SCURT

În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim și a căror muncă este un exemplu bun pentru noi.

Deși aceste materiale relatează niște istorii triste, totuși acestea vă vor pune pe gânduri și poate chiar vă vor face mai buni.

PE LUNG

National Geographic: Karma mulțimii

Te-ai gândit cândva cum influențează mulțimea de oameni asupra creierului și organismul tău? În timp ce în Occident predomină ideea că, atunci, când se adună, oamenii renunță la identitatea individuală și la capacitatea de a raționa și de a se comporta moral – adică ceea ce îi definește și pot deveni periculoși. Cu toate acestea, mai mulți psihologi susțin că dacă ajungem într-o mulțime de oameni care are același scop pașnic, vei fi cuprins de o stare puternică de euforie, care-ți va crea o stare de bine și te va face să te simți perfect sănătos, indiferent dacă ești bolnav sau nu. Un exemplu este Kumbh Mela, cel mai mare festival religios din lume, unde o mare de oameni pot deveni ca o singură identitate. În pofida condițiilor de trai precare, a gerului, lipsei de igienă și mâncare, în timpul festivalului oamenii sunt cuprinși de o stare profundă de liniște, energie, sănătate etc.

Decât o Revistă: Aici nu ne ascultă nimeni

Cartierul Valea Rece din Târgu Mureș, dinafara și dinăuntrul bannerelor instalate de primărie, delimitează zona săracă de restul orașului. Cartierul Valea Rece din sudul Târgu Mureșului adună cea mai mare populație de romi a orașului, care se împarte între locuințe improvizate în vârful dealului, case la baza lui și șapte blocuri cu două etaje în care primăria a amenajat 80 de garsoniere ca locuințe sociale. E o zonă locuită preponderent de romi de mai bine de 60 de ani. Nu există informaţii oficiale despre numărul persoanelor care locuiesc acolo, dar populația este în creștere încă de la începutul anilor ’90. Un raport al Băncii Mondiale arată că în 1996 erau 600 de locuitori înregistrați. Cele mai recente estimări numără în jur de 3.000 de rezidenţi. Pe lângă aceştia, există constant circa 200 de persoane care au migrat din alte zone ale municipiului sau din zone rurale. Tot studiile spun că 70% dintre locuitorii adulți sunt analfabeți. Cum e viața acestor oameni, ne povestesc jurnaliștii revistei.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.