Cartea care te face să îndrăgești un morocănos minunat

PE SCURT

Te-ai gândit cândva cum ajunge un om să fie morocănos? Te-ai gândit cândva că ai putea îndrăgi o astfel de persoană? Te-ia gândit cândva că un astfel de personaj te-ar putea face să ajungi să citești o carte întreagă cu el?

„Un bărbat pe nume Ove” de Frederik Backman este cartea care te indignează, te face să râzi, apoi să plângi, după care să ai impresia că plutești pe un nor și toate acestea datorită morocănosului Ove, care are o inimă nemaipomenit de mare.

PE LUNG

„Un bărbat pe nume Ove” este un roman care te aruncă dintr-o stare în alta. Este ca un duș rece. La început te deranjează, apoi parcă te revigorează, încălzește și energizează.

Ove este cel mai morocănos om pe care vi-l puteți imagina, un bătrân mizantrop căruia îi plac regulile stricte, rutina, lucrurile utile în viață și care n-are răbdare pentru amabilități gratuite cu vecinii. Își divinizează mașina Saab, marca lui de suflet, și judecă oamenii după ce mașină conduc. Se crede înconjurat de idioți și crede că lumea se duce de râpă cu toți filfizonii ăștia cu cabluri albe în urechi care angajează pe cineva să le schimbe un bec. A fost detronat din funcția de președinte al asociației de proprietari – în urma a ceea ce el a numit a fi „o lovitură de stat” -, dar tot el e regele cartierului, pe care îl inspectează în fiecare dimineață ca să se asigure că totul este în ordine. Lumea îl consideră teribil de urâcios.  Într-o dimineață de noiembrie, însă, tot universul și planurile sale îi sunt date peste cap în cel mai neașteptat mod cu putință.

„Ove are 59 de ani. Conduce un Saab. E genul de om care, dacă nu te place, te-arată cu degetul, uite-așa, de parc-ai fi un hoț. Da, arătătorul lui Ove e ca lanterna polițistului la rondul de noapte”, cel puțin așa ni-l prezintă scriitorul Fredrik Backman chiar la începutul romanului său de debut. Dar totul este mult mai complex,  iar acest puzzle se strânge și capătă forme clare și frumoase cu fiecare foaie pe care o citești.

Frederik Backman este editorialist, blogger și unul dintre cei mai populari scriitori suedezi contemporani. Cărțile sale au fost traduse în peste 35 de limbi. Romanul său de debut despre bătrânul Ove, care are o inimă mare ce trebuie topită, a cunoscut un succes mondial, iar ecranizarea lui a fost nominalizată la Oscar pentru cel mai bun film străin (2016) și a fost desemnată cea mai bună comedie a anului la Premiile Europene de Film din 2016. 

Ia o pauză de câteva ore și începe să devorezi această istorie care te va cuceri și te va inspira la o nouă lectură.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.